FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Kertészet

2018. április 16., hétfő • 17:31

Tafrina - Lépéselőnyben van, aki elvégezte a rezes lemosást. De ne várjon a tünetek megjelenéséig!

Akinek őszibarackja és, nektarinja van, annak a tafrinával mindig számolnia kell. Az év eleji időjárás kedvezett a gombának, most meg itt vannak a csapadékos napok.

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! - hívta fel a kertbarátok figyelmét Zsigó György, NMNK. Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezést javaslok! - teszi hozzá a növényvédelmi felhívásban.

Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén telel át és már 4 és 14 fok közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket. A továbbterjedéséhez a 4-8 fok átlaghőmérséklet az optimális, nemhiába, dérgombának is hívják. 

Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel.

Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL és a WG, Cuproxat FW, Copper Field, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Copernico Hi Bio, stb. stb.

Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma.

Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score, mely pl. Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Mavita, Score 250 EC neveken is kapható. A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk.

„A színes bimbós állapotig fejezzük be a védekezést.” – idézek a gyártó ajánlásából. A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel de a felszívódó Score is ezeken keresztül tud csak bejutni a növénybe. Ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal.

A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését.

Néhány honlap segíthet a naprakész információk megszerzésében. A www.nebih.gov.hu oldalon egyre pontosabban működik a „növényvédő szerek adatbázisa”. A készítményeket a képernyőn szereplő szűrési feltételek alapján lehet megkeresni. Aki inkább papíron olvasná, az megvásárolhatja, mert megjelent a két kötetes „Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, 2018.” kiadvány is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján, az országos előrejelző hálózatuk adatai alapján a növényorvosok a heti észleléseket írnak és ezeket fotókkal is illusztrálják.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.