2022.06.27., hétfő , László

Kertészet

2018. április 16. hétfő • 17:31

Tafrina - Lépéselőnyben van, aki elvégezte a rezes lemosást. De ne várjon a tünetek megjelenéséig!

Akinek őszibarackja és, nektarinja van, annak a tafrinával mindig számolnia kell. Az év eleji időjárás kedvezett a gombának, most meg itt vannak a csapadékos napok.

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! - hívta fel a kertbarátok figyelmét Zsigó György, NMNK. Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezést javaslok! - teszi hozzá a növényvédelmi felhívásban.

Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén telel át és már 4 és 14 fok közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket. A továbbterjedéséhez a 4-8 fok átlaghőmérséklet az optimális, nemhiába, dérgombának is hívják. 

Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel.

Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL és a WG, Cuproxat FW, Copper Field, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Copernico Hi Bio, stb. stb.

Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma.

Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score, mely pl. Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Mavita, Score 250 EC neveken is kapható. A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk.

„A színes bimbós állapotig fejezzük be a védekezést.” – idézek a gyártó ajánlásából. A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel de a felszívódó Score is ezeken keresztül tud csak bejutni a növénybe. Ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal.

A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését.

Néhány honlap segíthet a naprakész információk megszerzésében. A www.nebih.gov.hu oldalon egyre pontosabban működik a „növényvédő szerek adatbázisa”. A készítményeket a képernyőn szereplő szűrési feltételek alapján lehet megkeresni. Aki inkább papíron olvasná, az megvásárolhatja, mert megjelent a két kötetes „Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, 2018.” kiadvány is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján, az országos előrejelző hálózatuk adatai alapján a növényorvosok a heti észleléseket írnak és ezeket fotókkal is illusztrálják.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.