FÓKUSZBAN

Hétfőn több száz revizor kezdi meg a nagy balatoni adóellenőrzést

Hétfőn több száz revizor kezdi meg a nagy balatoni adóellenőrzést

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott ...

A repce kelésbiztonsága.

A repce kelésbiztonsága.

A megfelelő csávázással. ...

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan – mikrobiológiai támogatással

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan – mikrobiológiai támogatással

A vegetáció végén, a betakarítást követően a búza, ...

Kertészet

2017. augusztus 07., hétfő • 10:15

Lezárult az aranyárú málnaszezon - eltűnőben vannak az ültetvények

Tovább csökkent idén a Magyarországon termesztett málna mennyisége. A gyümölcshöz így a szezon alatt is aranyáron lehetett hozzájutni.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb adatai szerint az idén még a tavalyinál is kisebb területen termesztik a gyümölcsöt. Míg a 90-es évek elején az éves termésmennyiség 27 ezer tonna volt, addig mára 1,5-2 ezer tonnára esett vissza a hazai termelés.

Ennek több oka is lehet: egyrészt a málnaültetvények elöregedtek az elmúlt években, sokan felhagytak a termeléssel, emiatt egyre kisebb területen egyre kevesebben foglalkoznak a munkaigényes gyümölccsel. Másfelől a málna nagyon érzékeny gyümölcs, a magyarországi klíma, az erős UV-sugárzás nem tesz jót neki, megéghetnek a bogyók.

Sem a hirtelen lezúduló esőt, sem a páraszegény meleget nem tűri jól. Fajtaváltásra lenne szükség, a gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, folyton termő málnafajták adhatnak lendületet a termesztésnek.

fotó:Pixabay

A rossz szezonhoz az is hozzájárult, hogy az ültetvények jelentős részét károsította a fagy. Az idén fagykárokat szenvedtek a málnaültetvények. A málna a júniusi, júliusi hőséget nehezen bírta, a szemek elaszalódtak.

A belföldi málna 2017-ben május utolsó hetében jelent meg a piacon 5350 forintos kilogrammonkénti termelői átlagáron.

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában nem jellemző az importmálna. A belföldi málna 2017-ben a 21. héten jelent meg a piacon 5350 forint/kilogramm termelői átlagáron. A málna termelői ára átlagosan 8 százalékkal 1334 forint/kilogrammra emelkedett a 23-30. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

A belföldi málna heti termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon (2015–2017)

A belföldi málna fogyasztói és nagybani ára (2017. 30. hét)

A friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege évek óta egyaránt negatív. A friss málna kivitele évek óta csökken, igaz 2016-ban 2,9 tonnáról 6,1 tonnára nőtt az előző évihez képest. Az export elsősorban júliusra és augusztusra koncentrálódik, és döntő hányada Romániába került.

A fagyasztott málna külkereskedelme Magyarországon (2008–2016)

 

Az AKI elemzése felidézi: a málna magyarországi szezonja június-július hónapokban van, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kétszer termő, illetve a folyton termő fajtákat még szeptemberben is be lehet takarítani, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy még október elején is jelen legyen a friss gyümölcs a kínálatban.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.