2021.06.22., kedd , Paulina

Kertészet

2021. június 07. hétfő • 10:28

Luxustermék lesz idén a barack

Az elmúlt harminc év leggyengébb termésére számítanak idén a legnagyobb európai baracktermesztő országok. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – hazánkhoz hasonlóan – a márciusi és áprilisi fagyhullámok pusztítottak.

A négy országban várhatóan egymillió tonnával terem kevesebb barack a 2,9 millió tonnás, sokévi átlagánál. Így mind az ipari, mind a frisspiaci barack hiánytermék lehet Európában 2021-ben – összegezte a nemzetközi becsléseket a FruitVeB, írja a Magyar Nemzet.

Ráadásul az ágazatot a legrosszabbkor érte a ’80-as évek óta nem tapasztalt pusztulás: tavaly szintén jelentős, közel nyolcszázezer tonnás kiesést összesítettek a gazdák, akiknek a világjárvány is komoly veszteséget okozott 2020-ban. A legelterjedtebb fajták közül az őszibarack mennyisége mintegy 35 százalékkal, míg a nektarintermés akár 45-50 százalékkal is elmaradhat a sokéves átlagtól.

A legnagyobb kárral a francia és a görög termelők számolnak: az előzetes becslések szerint csak feleannyi lehet a leszedett mennyiség, mint egy átlagos esztendőben. Görögországban a konzervipar már most azzal számol, hogy nem lesz elegendő ipari barack, emiatt komoly vita zajlik az átvételi árakról.

Fotó: Magyar Nemzet

Olaszországban az export jelentős csökkenésére számítanak. Tavaly az ideinél több, de az átlagosnál szintén jóval kevesebb barack termett, és a szezon végén, augusztusban és szeptemberben már nem jutott Európa más országaiba az olasz termésből.

Spanyolország egyes régióiban a teljes pusztulást okozták a március végi fagyok, ugyanakkor a feldolgozóknak itt nem kell hiánytól tartaniuk. A francia termőterületeken még áprilisban is mértek -7 foknál alacsonyabb hőmérsékletet, amely ellen érdemben nem tudnak védekezni a gazdák. Így a termés akár 40-45 százalékkal is elmaradhat az átlagtól.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.