2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Kertészet

2021. június 21. hétfő • 13:22

Magyar borok sikere Litvániában

Bikavér, leányka, Egri Csillag, Tokaji Aszú – a négy egyedi borfajtát is magába foglaló – a magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen a közelmúltban Vilniusban.

Az AMC hazánk vilniusi nagykövetségével együttműködve valósította meg a külföldi márkaépítést támogató Hungarian Wine Business Program ötödik rendezvényét - írja az OTP Agrár. A szóban forgó bormustrán a tradicionális magyar fajtákból készült borokat kedvelték leginkább a borászati szakemberek, de a kóstolósor minden tételének akadtak rajongói – hívja fel a figyelmet az AMC összefoglalója.

Az utazási korlátozások miatt hibrid formában megvalósított rendezvényen a mesterkurzus résztvevői már személyesen is jelen lehettek, a magyar borászok képviselői pedig online mutatták be pincészetüket. A kóstolón Bükk, Eger, Pannonhalma, Sopron, Szekszárd, Tokaj és Villány borai mutatkoztak be a litván importőröknek, disztribútoroknak, sommelier-knek és szakújságíróknak. A szakmai közönség 18 boron keresztül szerezhetett személyes betekintést a magyar borvidékek változatos kínálatába.

„A litván piac nyitott az újdonságokra, Magyarország pedig sok egyedi, helyi szőlőfajtával és jó ár-értékarányú borokkal rendelkezik. Több magyar borvidéknek is nagyszerű természeti adottságai és komoly múltja van. Külföldi szemmel nézve emellett erősségének számítanak az olyan divatos szőlők is, mint a cabernet franc, de az ország nyertese lehet a szerte a világon hódító, pezsgő iránti kereslet növekedésének is, amely kapcsán Somló és Tokaj nevét is jegyezni kell” – mondta az eseményhez tartozó mesterkurzus egyik előadója, Arunas Starkus. A szakember, aki a Vyno žurnalas bormagazin főszerkesztője, a Litván Sommelier Iskola alapítója és több kiemelkedő boros rendezvény szervezője hozzátette: „Magyarország sok értékkel rendelkezik, személyesen és szakmailag is abban bízom, hogy az ország egyedi édes borainak értékére több litván sommelier is felfigyelt, és ennek eredményével majd a borlapokon találkozhatunk.”

A Hungarian Wine Business Program 2020 őszén indult, a világjárvány miatt online előadások, tárgyalások megszervezésével. Az eddigi tapasztalatok alapján Németországban, Csehországban, Finnországban és Oroszországban a résztvevők nem csak jelentős érdeklődést mutattak a magyar borok iránt, de közvetlen kapcsolat is alakult ki disztribútorok és borászatok között, sőt egy-egy nagyobb megrendelést is realizáltak már. Emellett Csehországban az első bemutató résztvevői már szervezik a következő, sommelier-knek szóló eseményt – tájékoztat az AMC közleménye.

agrotrend.hu / OTP Agrár

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.