2021.10.20., szerda , Vendel

Kertészet

2021. január 16. szombat • 14:52

Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

A jelöltek közé Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje ajánlásával kerültünk be, aki tavaly nyáron ismerte meg az ÖMKi tájfajta paradicsomjait - írja honlapján az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet. Felkérésünkre, a 2020-as szüret megkoronázásaként Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével közösen mutatta be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket. 

Az ÖMKi kertjében rendezett közös főzés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti adottságokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nemcsak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal. “A paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, viszont a legtöbb magyar embernek az olasz és a spanyol fajta jut először eszébe. A sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat sokan nem ismerték az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkássága előtt. Az ő munkájuk révén büszkén használhatjuk, vásárolhatjuk vagy nevelhetjük őket a konyhakertben, vagy akár a teraszunkon.” Ezúton is köszönjük Farkas Richárd Highlights nagykövetnek a jelölést és a méltató szavakat!

Fotó: wikimedia

Tájfajta paradicsom kísérleteink

Tájfajta paradicsom kísérleteink célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és zamatos ízüket. A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, országszerte, 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltunk részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszavezetését a kertekbe.

Miért olyan jelentősek a tájfajták?

2014-es adatok alapján 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át.[1] A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

Szavazz és népszerűsítsd a fenntartható élelmiszertermelést!

Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. 

A Highlights of Hungary jelöltjeire, így tájfajta paradicsompalánta kezdeményezésünkre februártól lesz lehetőség szavazni. Szavazatoddal nemcsak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái mellett teszed le a voksodat, de népszerűsíted a tájfajták, az agrobiodiverzitás, a helyi termesztés és nem utolsó sorban az ökológiai gazdálkodás jelentőségét.

Kövess minket és szavazz ránk! Népszerűsítsük közösen a tájfajtákat és az ökológiai gazdálkodást!

Jelölésünkről bővebben ide kattintva olvashatsz.

agrotrend.hu / ÖMKi

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.