2020.10.01., csütörtök , Malvin

Kertészet

2017. november 29. szerda • 11:26

Ez lehet a megoldás a pettyes szárnyú muslica elleni védekezésre

A pettyes szárnyú muslica (Drosophila suzukii), lassan ’honosként’ tekinthető Közép-Európában, így jelenlétéhez mind a termelőknek, mind a kutatóknak hozzá kell szokniuk. A kártevő elleni védekezés azonban továbbra sem igazán megoldott, így több kutatócsoport is foglalkozik ezzel a kérdéssel. A drezdai Julius Kühn Intézet munkatársai egy újabb kísérlet keretében, a málnatermelőket szeretnék munkájukkal segíteni.

Az intézetben rezisztencia-kutatás zajlik. A kutatás célja az, hogy olyan növény-/terméstulajdonságokat határozzanak meg egy-egy fajta vizsgálata során, amely ellenállóvá teszi az adott fajtát a kártevő ellen. A vizsgálat során genetikai tulajdonság meghatározása zajlik.

Dr. Johanna Pinggera felelős a drezdai kutatásért, akinek elmondása szerint több munkahelye van, hiszen dolgoznia kell kint a terepen, az üvegházban, az irodában és a pincében is. A pincében zajlik például a kártevő egyedek és a betakarított málna károsítási kísérlete, amely során egy edénybe összezárnak 5 hím és 10 nőivarú egyedet, majd a termést is melléjük helyezve, 5 nap elmúltával megszámolják, hogy hány lárva kelt ki a termésekben.

A pettyes szárnyú muslica imágója - fotó: Dr. Zsigó György

- Már elég sokat tudunk a pöttyös szárnyú muslicáról, többek között azt is, hogy mekkora kárt képes okozni, ha egy-egy ültetvényben felüti a fejét. Éppen ezért fontos, hogy hatékony megoldásokat találjunk ellene - nyilatkozta Pinggera.

A kutatással a gyümölcsfajta-nemesítőknek szeretnének elsősorban segíteni, hiszen a munka során kiderülhet, hogy egy adott fajta termését miért károsítja, vagy miért nem károsítja ez a veszélyes kártevő. Ha ilyen tulajdonságokat sikerül meghatározniuk, nagy segítséget nyújthatnak a nemesítőknek és a termelőknek egyaránt. A munka hosszú távú célkitűzése az, hogy olyan megfelelő tulajdonságokkal bíró, piacos új fajták kerüljenek a startvonalra, amelyek egyben ellenállnak a foltosszárnyú muslica károsításának.

Melyek azok az részeredmények, amelyek a termelőknek már most is hasznosak lehetnek?

A kutató elmondása szerint  az egy éves vizsgálati eredmények alapján nagy érzékenységet mutattak a kártevővel szemben a ’Cascade Delight’ és a ’Reflambar’ fajták, míg némi ellenállóságot tapasztaltak a károsítás során a ’Glen Ample’ és a ’Dorman Red’ málnafajtáknál.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.