2019.09.20., péntek , Friderika

Kertészet

2018. június 22. péntek • 08:19

Már a peronoszpórára is figyelni kell a lisztharmat mellett, megjelentek a monília penésztelepei is

A gyümölcsmolyok is folyamatosan támadnak. Ne hagyjanak beteg gyümölcsöt az ágakon és a talajról is szedjék fel a lehullottakat.

Az elmúlt két hétben továbbra is a forrósággal küzdöttünk de az ország nagy részén megérkezett az eső is. Már hiányzott a növényeknek. Most párában állnak a kertek, a levelek is nedvesek. Tehát

az esős kertekben a lisztharmat mellett már figyelni kell a szőlőperonoszpórára és az almatermésűeknél a varasodásra is. Ebben az időjárásban a krumpli és a paradicsom lombja is „vészes” gyorsasággal barnulhat le a fitoftóra gombától

- írja növényvédelmi felhívásában Zsigó György.

Lisztharmatra: elsősorban a kéntartalmú, varasodásra, peronoszpórára, fitoftórára: főleg a réztartalmú készítmények közül választhatnak. Mindkét hatóanyag kontakt hatású. Szerencsére sok felszívódó gombaölőt is vásárolhatnak. A rezisztencia elkerülése miatt felváltva használják illetve a permetlében kombinálják a két csoport szereit.

A viharos szelek, a jelenleg is rajzó jövevény cseresznyelegyünk és a gyümölcsmolyok rágása miatt a csonthéjas és almatermésűek gyümölcsein is megjelentek a monília penésztelepei. A szüretkor már nem lehet permetezni, egyébként 7 és 28 nap közötti é.v.i. -vel rendelkező gombaölőkkel találkoztam. Ne hagyjanak beteg gyümölcsöt az ágakon és a talajról is szedjék fel a lehullottakat. Ezzel már a jövő évi termést védik!

  

A fertőzöttség tekintetében óriási különbség lehet még egy kerten, egy kordonon belül is. A fényképek egymástól kb. 5 méterre készültek. Az elsőn egészséges levelek között megbúvó már beteg bogyókat láthatnak. A másodikon közelről is megtekinthetik a sérves szőlőszemeket. Ezekből már nem lesz bor az idén. A harmadik felvételen lisztharmatos levelek között érlelődő egészséges fürtöket találtam. Mikor és hányszor kellet volna permetezni? Csak a kertjét jól ismerő, azt rendszeresen bejáró gazda tudhatja a választ.

A gyümölcsmolyok folyamatosan támadnak.  A kései szüretelésű almatermésűeknél, szilvánál, őszi baracknál még biztosan permetezni kell ellenük. Fajtától függően még két-három rovarölő szeres védekezésre is számítania kell annak a kertésznek, aki a tökéletességre törekszik és „kukacmentes” (valójában hernyómentes) szüretet szeretne.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.