2019.06.17., hétfő , Laura,Alida

Kertészet

2017. május 05. péntek • 12:17

Már kapható a friss magyar spárga

Számos hazai piacon, üzletben kapható már a friss magyar spárga. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az utóbbi években nőtt a spárga termésmennyisége, a rostokban gazdag, egészséges magyar spárga Németországban is évek óta keresett termék.

Míg 2012-ben 1449 hektáron, 2016-ban már 1648 hektáron termesztettek spárgát hazánkban. Tavaly Magyarországon mintegy 6,3 ezer tonna spárga termett.

fotó:Pixabay

A spárgának számos kedvező beltartalmi tulajdonsága van. Az egyik legfontosabb, hogy magas a könnyen emészthető rosttartalma, valamint az A-, B1-, B2-, C-, és E-vitamin tartalma. Emellett folsavban gazdag, minimális a zsírtartalma és nem tartalmaz koleszterint, ellenben több esszenciális aminosavat, többek közt aszparginsavat igen. Kalóriaértéke, szénhidráttartalma alacsony, kalcium, foszfor és vas is magas, valamint nagyon magas a káliumtartalma. A spárga gyógynövényként is ismert: vízhajtó, vesekő eltávolító hatású, kedvező a keringésre is. Számtalan módon elkészíthető, például sütve, főzve, levesként.

fotó:Pixabay

A spárga a laza szerkezetű, könnyen melegedő homoktalajokat kedveli, ezért hazánkban főleg Bács-Kiskun megyében (közel 900 hektáron, ami a teljes magyar spárga-termőterület több mint fele) és Csongrád megyében (490 hektár) termesztik. Évekre visszamenőleg is elmondható, hogy a hazai termés körülbelül 95 százaléka exportra kerül, a legjelentősebb felvevőpiaca Németország, emellett kisebb mennyiségben egyéb nyugat-európai és skandináv országok.

A spárga hazánkban is honos, a világban a fő termesztési helye Kína (1,35 millió hektár), Peru (34 ezer hektár) és Németország (26 ezer hektár).

agrotrend.hu / NAK

Fókuszban
Szakmakóstoló hét agrárszakma népszerűsítő rendezvénysorozat gyermekeknek

"Szakmakóstoló hét" agrárszakma népszerűsítő rendezvénysorozat gyermekeknek

A tervek szerint a köztestület hosszú távon olyan

Magyarország természeti öröksége egyedülálló kincs

Magyarország természeti öröksége egyedülálló kincs

A kormány 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot különített ...

Naturások figyelem!
Figyelni kell a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások betartására

Naturások figyelem! Figyelni kell a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások betartására

Mire figyeljünk a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.