2020.10.22., csütörtök , El?d

Kertészet

2020. szeptember 28. hétfő • 13:36

Már szedik a mogyorót Balatonbogláron

Megkezdődött a mogyoróbetakarítás Balatonboglár határában. Tizenhat hektáron szedik a termést, amelyből a fagy miatt legalább 30 százalékkal kevesebb termett. A mogyorót leginkább külföldön értékesítik, itthon kicsi rá a kereslet.

Kupacokba rendezi egy kézi fújógép a mogyorót Balatonboglár határában. Ezután összegereblyézik a termést, majd a gép két csövén át felszippantják a mogyorót. A levelek és az ágdarabok több nyíláson távoznak és a mogyorót zsákokba töltik. Kiss László utánfutóval haladt gépjárművével és dolgozói pakolták a zsákokat - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

Több mint harminc éve foglalkozik a növénnyel, de az idén közepes lesz a mogyoró termése. – Főleg az idősebb fákat viselte meg a fagy, átlagosan harminc százalékkal kevesebbet tudunk betakarítani – mondta el a gazdálkodó. Egy soproni vállalatnak adják el a héjas mogyorót, kilóját 784 forintért, közel ötven forintért többért, mint tavaly. – A termés 60-70 százaléka magvetésre megy külföldre Németországba, Ausztriába, Hollandiába, a hazai piac nem nagyon keresi – jegyezte meg Kiss László. Kiemelte: négyféle fajtája van, de szerinte a Római a legjobb közülük. Megtudtuk, egy-egy bokornak hat év kell, mire termőre fordul.

Gyenes Szilárd maga készített egy olyan válogatógépet, amely méret szerint szelektálja az apró és a nagyobb szemeket. – A családom 30 éve termeszt mogyorót, édesapám nyomdokaiba lépve 2,5 hektáron foglalkozom vele, a napokban kezdjük meg a szüretet – mondta a családi gazdálkodó. A kisebb méretűeket vetésre adják el, a nagyobbak pedig a hazai piac mellett Hollandiába és Angliába kerülnek édesipari cégeknek. A nagyobb méretű, minőségi mogyoró kilós felvásárlási ára idén ezer forint felett van. – Sokan keresik eleségnek a pucolt mogyorót, ezzel is etetik a papagájokat – jegyezte meg a családi gazdálkodó.

Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, mint például mogyoróolaj készítésével. A mogyoró egyébként gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Emellett sok benne a növényi rost és a B1- és E-vitamint is.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.