2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. augusztus 03. csütörtök • 08:20

Már szüretelik az első szőlőt a Balatonnál

Megkezdődött Ordacsehiben a csabagyöngye szüretelése. Jó termés várható a Balatonnál. Szeptemberben kerül az üzletekbe az újbor.

Ebből a szőlőből készül Magyarország és Európa első újbora, amelyet idén is egy badacsonyörsi pincészetben fognak palackozni – hangzott el az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. csabagyöngye-ültetvényénél tartott szerdai sajtótájékoztatón.

– Az időjárás eddig minden arcát megmutatta idén a hosszú, kemény fagyoktól a forró, aszályos nyári kánikuláig, a kellemesen meleg tavasztól a heves nyári viharokig.

Próbára tette a szőlő vitalitását, de mivel a legfontosabb érési periódusban tökéletes volt az idő, magas minőségű, jó termés várható

– sorolta a szüretkezdés előzményeit a Magyar Időknek a V-Bor Ker Kft. ügyvezetője. Varga Máté elmondta: badacsonyi pincészetük több mint száz termelőtől vásárol szőlőt, az ötvenhárom hektárról szüretelt termés súlya 500 ezer kilóra tehető.

fotó:MTI

A csabagyöngyéből készült bor palackozása augusztus utolsó hetében történik, szeptember elején kerül az élelmiszer-áruházak polcaira, hivatalos bemutatója szeptember 2-án a budafoki borfesztiválon lesz.

A csabagyöngyéből készült, hungarikumnak is nevezhető nedű üde, gyümölcsös, kiváló fröccsalapanyag, de magában fogyasztva is élmény a kortyolgatása

– állítják a borászok és a könnyű dél-balatoni nedűk kedvelői.

Néhány héttel a csabagyöngye után a dél-balatoni borvidéken a csemege- és borszőlőként is hasznosítható Irsai Olivér szüretelése is megkezdődik. Ám előtte számos településen gondoskodnak a szőlősgazdák az óboros hordók kiürítéséről. A 16 pincészet nedűit kínáló 25. Balatonlellei borhét vasárnap ér véget, augusztus 18-a és 20-között pedig a 40. Boglári szüreti fesztiválon koccinthatnak a borkedvelők.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.