2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. augusztus 19. péntek • 09:39

Még pár nap a szőlőben - a termésbecslés leadási határidejéig

A szőlősgazdáknak augusztus 25-ig kell leadniuk a termésbecslést, amely előzetes képet ad majd az idén várható bor mennyiségéről. Az április 26-i fagykár a Dél-Balatoni Borrégió valamennyi borászatát érintette, átlagosan 20-30 százalékos termésveszteséggel számolnak a borászok. A júliusi jégeső mind a négy Veszprém megyei történelmi borvidéken károkat okozott. Ehónap elején a Tokaji borvidéken is több helyen jégeső volt.

– Nem jellemző a borvidékre az ilyesfajta szélsőséges időjárás, így az ilyen mértékű fagykár sem, ami ellen nem lehetett védekezni. Kárpótolt minket az, hogy idén elmaradt az igazán rekkenő hőség, így a fehér fajták esetében kimagaslóan illatos, gyümölcsös borokra számíthatunk - mondta Pócz József, Pócz Pincészet tulajdonosa, vezető borásza. – A vörösbort adó szőlőfajták az érés elején tartanak; ha az augusztus végi és szeptemberi időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor akár még egy jó vörösboros évjárat is összejöhet - tette hozzá.

Augusztus 10-én a Tokaji borvidék több pontján jégeső hullott, számos ültetvényben okozva ezzel jelentős károkat. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet jelentése szerint a szürkerothadás tünetek jelenleg több helyen megfigyelhetőek a fürtökön. A termés érdekében indokolt a védekezés, speciális szürkerothadás elleni készítményekkel. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Fejlődésük előrehaladtával a bogyók egyre fogékonyabbak a kórokozóra. Fakó rothadás betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre megfelelő a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmasak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

A Tokaji borvidéken a furmint és hárslevelű szőlőfajta esetében is zsendülnek a szemek. A második csonkázás elvégzése több ültetvényben is időszerű.

A júliusi jégeső mind a négy Veszprém megyei történelmi borvidéken károkat okozott, mintegy kétezer termelőt érintve, a legsúlyosabban Nagy-Somló károsodott, ahol az 500 hektárnyi termés felét elverte a jég.

A Dél-Balatoni Borvidéken idén átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a borosgazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magvatlan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródás időszakában mutatható ki.

Reiter Szilvia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi igazgatója korábban úgy vélte, ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország. Megjegyezte, hogy a termés mennyisége nemcsak az időjárástól függ.

agrotrend.hu / borespiac.hu, MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.