2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Kertészet

2018. szeptember 17. hétfő • 15:45

Megfeleződött a hazai almafogyasztás

Felmérések szerint a magyar lakosság 30%-a nem fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt.

Idén a 10 éves átlagnál mintegy 25%-kal magasabb, 730 ezer tonna almatermés várható, ennek 25-30%-a étkezési, 70-75%-a ipari alma - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn az őszi almafogyasztást ösztönző kampány sajtótájékoztatóján, Budapesten.


A kampány az AM, az AMC, a NAK és a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács együttműködésével valósul meg - fotó: Soós Lajos

 A tárcavezető beszédében elmondta: kiemelten fontos, hogy a magyar almatermesztés jobban igazodjék a piac igényeihez, ezzel növelve a versenyképességét és az ehhez hozzájáruló termesztéstechnológia színvonalát.

Így a termelők kisebb egységnyi önköltséggel, nagyobb hatékonysággal tudnak termelni.

Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó is jól járjon:

  • a termelő kapja meg a ráfordított összeget, legyen tisztességes nyeresége 
  • a fogyasztó pedig minél olcsóbban jusson a gyümölcshöz

Leszögezte, a kormányzat támogatja az egészségtudatos életmódot, amelynek egyik fontos eleme a magyar zöldség és gyümölcs fogyasztásának ösztönzése, már egészen kisgyermekkortól.

Ezért is támogatják kiemelten az iskolagyümölcs-programot, amelynek legnépszerűbb terméke az alma.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta, hogy az étkezési alma betakarítása idén a megszokottnál 2-3 héttel korábban kezdődött. A nyár végi aszályos időszak miatt néhol - különösen ott, ahol nincs lehetőség öntözésre - kisebb lehet az almák mérete, így még némileg bővülhet az ipari alma kínálata.

- Az étkezési alma felvásárlási ára kilogrammonként 60-80 forint

- tette hozzá.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 15 évvel ezelőtti, 30 kilogrammot kitevő átlaghoz képest a magyar almafogyasztás megfeleződött, miközben

a felmérések szerint a magyar lakosság mintegy 30%-a nem fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt.

Kitért arra is, hogy az AMC a következő hetekben a fogyasztás ösztönzése érdekében Budapesten gerilla-kóstoltatásokat, míg a legtöbb almatermesztő megyében olyan rendezvényeket szervez, amelyek az almafogyasztás kultúráját mutatják be, valamint a termelők is lehetőséget kapnak az értékesítésre.

Hunyadi István, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szakmai igazgatója ismertette, hogy Magyarországon az alma termőterülete mintegy 27 ezer hektár. Kitért arra is, hogy

a legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol több mint 17 ezer hektáron termelik az almát.

- Az alma az összes gyümölcstermő terület több mint 30%-át foglalja el, nagyobb részét ipari almaként termelik - mondta.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.