2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Kertészet

2018. augusztus 24. péntek • 13:43

Megkezdődött a kékoportó szüretelése

A meleg időjárás miatt a portugieser vörösbor fajtáját adó szőlőnek is korábban kezdik a szüretét.

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál 5-6 nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbor fajtáját adó kékoportó szüretelését - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának titkára.


A továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak - fotó: 123rf

Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.

A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók.

A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét "erős átlagosnak" nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár.

A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.

Nagy Gergely jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt - a korábbiakon túl - nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.

Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.

A hegyközségi titkár azt mondta: ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet.

Nagy Gergely szerint a továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.