2022.10.04., kedd , Ferenc

Kertészet

2020. június 11. csütörtök • 17:09

Megkezdődött a levendulaszüret

Kezdődik a levendulaszüret a Molnár Gábor Műhely Alapítvány padragkúti telephelyének udvarán. A fogyatékossággal élőket foglalkoztató közhasznú nonprofit szervezet kertjében, amelynek csodájára járnak a térségben, 2016-tól termesztik a növényt.

Szabó Marianna rehabilitációs tanácsadótól megtudtuk, hogy az ajkai önkormányzat 2014-ben adta használatra az alapítványnak az épületet és a hozzá tartozó nagy telket - írja a veol.hu.

fotó: pxhere.com

A munkatársak gondolkodtak azon, hogyan tudnák úgy széppé tenni a kertet, hogy hasznos is legyen. A Kristályvölgy Egyesület 2016-ban meghirdette a hátrányos helyzetű nők munkához jutási esélyeit növelő EMESE programot, amelynek célcsoportjába beletartozott több, az alapítvány által foglalkoztatott nő, így kaptak 550 tő levendulát.

A palántákat elültették, rendszeresen gondozták, majd leszüretelték a termést, annak egy részéből szörpöt készítettek, a többit pedig megszárították, morzsolták, majd illatzsákot varrtak abból a foglalkoztatottak. A száraz levendulát kisebb textilzacskóba tették, amelyre hímeztek. A nagyobb töveket ősszel szétszedik, szétültetik, így egyre több növényt gondoznak. A termesztés és feldolgozás során a sérült fiatalok értékes tudáshoz jutnak.

A bevételt a foglalkoztatásba forgatják vissza. Az alapítvány munkatársai csütörtöktől várják levendulaszüretre az anyukákat és gyermekeiket, hogy a vírusveszély miatti bezártság után mozduljanak ki, jussanak élményekhez. Amíg a felnőttek szedik a levendulát, a gyermekeknek megmutatják másik profiljukat, a szőnyegszövést, amelyet, ha a vendégek szeretnének, ki is próbálhatnak.

fotó: pixabay.com

Így a családok megismerkedhetnek a sérültek foglalkoztatásával, megtapasztalják, hogy ők is képesek az alkotótevékenységre. A megváltozott munkaképességűek egyedi méretű szőnyegeket is készítenek. A foglalkoztatottak örülnek, ha meglátogatják őket.

Az alapítványnak számos civil kapcsolata alakult ki, tavasszal az Egészségügyi, a Nosztalgia és a Lila Akác Nyugdíjasklub tagjai vendégeskedtek náluk.

Az arra járók is gyakran megnézik a padragkúti levendulást, amelyet a szépségén túl az tesz értékessé, hogy sérült fiatalok gondozzák nagy odafigyeléssel és szeretettel.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.