2020.11.28., szombat , Stefánia

Kertészet

2018. július 30. hétfő • 13:35

Megnyugtató az idei szilvatermés mennyisége

A szőlőhöz és a kajszihoz hasonlóan, a szilvatermés is korábban várható.

A szélsőséges időjárás és a fagyok ellenére idén bőséges termés várható, a gyümölcs késői fajtáinak ugyanúgy szeptemberben lesz a szezonjuk – írja a Magyar Hírlap.


A szilva nem szereti a fagyokat, de valamivel jobban tűri, mint a kényes kajszi vagy az őszibarack - fotó: Pixabay.com

– Az átlagosnak mondható hatvanezer tonnánál valamivel több termés várható idén Magyarországon szilvából – nyilatkozta a lapnak Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakmai igazgatója.

Azt is elárulta, hogy mennyiséget tekintve szépnek ígérkezik az idei termés. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon átlagnak számító 60-65 ezer tonna szilva mennyiségét el fogja érni.

A tavalyi fagykárok a szilvát is érintették, ami a termés mennyisségére is kihatással volt, de ez a termelőknek jól jött, mivel magasabb áron tudták értékesíteni a gyümölcsöt.

 Idén a kiszámíthatatlan időjárás következményeként már július első hetében megkezdték a korai fajták szüretelését a termelők.

Az igazgaztó nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy a nagyobb mennyiségű termést augusztus közepére szokták várni, ami most a hónap elejére tolódott. Ettől függetlenül van egy késői érésű szegmens is szilvából, amelynek majd szeptemberben lesz a szezonja.

– A virágzáskori fagyok igencsak megritkítják, sőt teljesen tönkre is tehetik a gyümölcsöt. Azt is szokták mondani, hogy megfázik a szilva, amikor komolyabb lehűlések jönnek virágzáskor. De az is előfordulhat ilyenkor, hogy esetleg mennyiségben megritkul, de akár még az is megeshet, hogy ez viszont a minőség javára válik, mivel kevesebb terem ugyan, de nagyobbak lesznek a szemek

– mondta a lapnak az Hunyadi István.

Ám a termést számos veszély is fenyegeti, hiszen a szilvamoly és a poloskaszagú szilvadarázs komolyabb károkat tud okozni és jelenlétüket már számos helyen jelezték. A kártevők ellen viszont rendelkezésre állnak a szükséges védőszerek, így a gazdák odafigyeléssel meg tudják előzni a bajt.

agrotrend.hu / Magyar Hírlap

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.