2021.11.27., szombat , Virgil

Kertészet

2017. szeptember 07. csütörtök • 15:11

Megújítást igényel a fűszerpaprika-ágazat

A jelenlegi tendenciák alapján egyértelmű, hogy a fűszerpaprika-ágazat nehéz helyzetben van. A termőterület csökkenése 2010-ben megállt, a jelenlegi állapotokhoz viszonyított növekedés nem várható a közel jövőben.

Az idén Mórahalmon megrendezett VI. Magyar Paprika Napja szakmai nap a kiemelt témája a fűszerpaprika-termesztés és feldolgozás volt. A rendezvény szervezői a FruitVeB mellett a NAIK, az MTA Kertészeti Bizottság Zöldségtermesztési Albizottsága, a ZKI és Mórahalom Önkormányzata voltak.

Mórahalom önkormányzata nagy örömmel adott otthont a rendezvénynek, miután évek óta részt vesz a Homokhátság Egyesület szervezésében egy komplex gasztronómiai programban. A projekt része a hagyományosan termesztett, magas minőségű fűszerpaprika előállítása, melynek keretében családi gazdaságok és az önkormányzati tulajdonú termelés összefogását, szaktanácsadását végzik, valamint építettek egy tradicionális utóérlelést biztosító szikkasztót, ahol a 70 termelő kb. 70 hektáron megtermelt nyers paprikáját utóérlelhetik. Így biztosítják a kisebb homokhátsági gazdaságok megélhetését.

A fűszerpaprika ágazat helyzete címmel Szokol Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke tartott előadást.

A magyar fűszerpaprika-termesztés az elmúlt 20 évben jelentősen visszaesett, napjainkra 2000 hektárra zsugorodott. A visszaesés okait (piac) gazdasági és demográfiai változások összefüggései generálják. A fűszerpaprika hagyományosan kézimunka igényes növény, ezért termesztéséhez jelentős humán-erőforrás háttérre van szükség. A mezőgazdaság alacsony tőkeellátottságából adódóan ezt a magas költséget kevés gazdaság tudja finanszírozni.

Mindezek mellett a közvetlen támogatási rendszer sem segíti a fűszerpaprika-termesztést.

1 kg magyar fűszerpaprika szárítmány előállítása 900-1100 Ft-ba kerül, az import paprika féltermék ára szállítási költséggel együtt 500-700 Ft.

Ezt a mértékű árkülönbséget csak egy szűkebb, nagyon igényes vevői réteg akarja és képes megfizetni, kizárólag a legmagasabb minőségi kategóriákban.

A magyar fűszerpaprika-termelésben és feldolgozásban előtérbe kerülnek a családi vállalkozások, amelyek nagy szakértelemmel rendelkeznek és folyamatosan magas minőségű termékekkel tudnak megjelenni a piacon.

A fűszerpaprika-feldolgozásra szakosodott nagyobb vállalkozások (kis és közép vállalatok) a magyar alapanyagok mellett egyre növekvő import alapanyag felhasználással állítják elő termékeiket: a húsipar és a fűszerkeverék gyártók döntően az alacsony vagy közepes minőségű őrleményeket részesítik előnyben az alapanyag beszerzési költségeik csökkentése érdekében.

Az EU fogyasztói piacon tisztán magyar paprika nem, vagy csak elenyésző százalékban található. A belföldi fűszerpaprika piacon a multinacionális kereskedelmi hálózatok térnyerésével a minőség elsődlegessége háttérbe szorult.

fotó: fruitveb.hu

A jelenlegi tendenciák alapján egyértelmű, hogy a fűszerpaprika-ágazat nehéz helyzetben van. A termőterület csökkenése 2010-ben megállt, a jelenlegi állapotokhoz viszonyított növekedés nem várható a közel jövőben. A cél az lehet, hogy

növeljük a minőséget, a termésátlagokban lévő tartalékkal 20-50%-kal emelhető a megtermelt mennyiség terület növelés nélkül is.

Az alapanyag előállításához szükséges kutatómunkát, fajta fenntartást és fajtanemesítést kell ösztönözni.

Az idénymunka közterheinek csökkentése hozzájárulhat a termesztési költségek csökkentéséhez. A támogatási rendszer olyan módon történő átalakítása, hogy az a magasabb hozzáadott értéket képviselő növények termesztését ösztönözze, szintén segítséget jelentene az ágazat számára.

Korszerű öntözéstechnológiák támogatásával növelhető lenne a termésbiztonság. A szabadföldi termesztés hosszú távú fenntarthatósága, bővítése érdekében a termesztéstechnológiai eljárások további gépesítésére, és a paprikatermesztéshez kapcsolódó speciális gépészeti fejlesztésekre lenne szükség.

fotó: fruitveb.hu

A magyar fűszerpaprika termesztési és feldolgozási technológiája és földrajzi adottságaink lehetővé teszik, hogy a kiváló minőség mellett a legbiztonságosabb őrleményt állítsuk elő a világon. Az őrlemények a legtisztábbak mikrobiológiai, toxikológiai és növényvédőszer-maradványok szempontjából is. Ennek hangsúlyozása és tudatosítása jelentős piaci előnyt jelenthet a jövőben.

Az ökológiai termékek piaca világszinten dinamikus növekedést mutat.

Ez együtt jár a bio fűszerek iránti kereslet emelkedésével. A magyar bio fűszerpaprika jelenleg is jó áron értékesíthető. Akár a többszörösét is el lehetne adni a jelenleg termelt mennyiségnek. A szigorú ellenőrzési rendszernek és a magas élelmiszer biztonsági követelményeknek köszönhetően nem jelentenek komoly konkurenciát a régiónkon kívüli termelők és forgalmazók.

Az import alapanyaggal kiszolgált piacaink megtartása sőt növelése is nagyon fontos, hiszen ezen piaci szegmensről való lemondással a nagyobb feldolgozók jelentős gyengülése elkerülhetetlen lenne.

Az eredetvédett „Szegedi Paprika” és „Kalocsai Paprika” értékesítésére kell alapozni a magyar fűszerpaprika őrlemény előállítás jövőjét. Ezen termékek a legmagasabb minőséget képviselik a világ fűszerpaprika termelésének palettáján. Erre kell elkészíteni az ágazati marketing-stratégiát, melynek végrehajtásával a magyar fűszerpaprika ismét visszakerülhet arra a helyre, melyet az elmúlt több mint 100 évben méltán vívott ki magának.

A VI. Magyar Paprika Napja szakmai nap további előadásairól a FruitVeB oldalán olvashatnak.

agrotrend.hu / FruitVeB

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.