2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Kertészet

2017. június 16. péntek • 16:28

Megújult a Budatétényi Rózsakert

Közép-Európa egyedülálló rozáriuma újult meg Budapesten, a XXII. kerületben, a Herman Ottó Intézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) területén. A rózsakert ünnepélyes avatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: közös összefogás eredményeként, mintegy 22,4 millió forintból valósult meg a felújítás első üteme. Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Budafok-Tétény polgármestere és a NAIK főigazgatója.

fotó:agrotrend.hu

Ünnepi beszédében Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságon belül a dísznövény-termesztés az egyik legintenzívebben fejlődő ágazat, amely több mint 30.000 embernek nyújt teljes vagy részmunkaidős foglakoztatást, megélhetést.

Az országban szabadföldi dísznövénytermesztést mintegy 2.900 hektáron, növényházi dísznövénytermesztést pedig megközelítőleg 315 hektáron folytatnak.

A földművelésügyi miniszter elmondta: a magyarok szeretik és igénylik a virágokat, amelyek termesztésére komoly tudományos szakmai háttérrel rendelkezünk. Kiemelte: dísznövényexportunk meghatározó része – a környező EU-tagországok mellett – a német piacra kerül, ugyanakkor az utóbbi időben Törökországba és Kazahsztánba is nő a kivitel.

fotó:agrotrend.hu

A rózsa hazánkban hagyományosan kedvelt dísznövény – fogalmazott a miniszter, aki megemlékezett a NAIK jogelődjénél dolgozó Márk Gergely kertészmérnökről, akinek érdeme, hogy a hazánkban fellelhető rózsafajta változatok összegyűjtésével a rozáriumban meglévő történeti örökséget átmentette. A kertészmérnöknek méltó emléket állítva, az ünnepség keretében felavatták a rózsanemesítő emléktábláját.

fotó: agrotrend.hu

Az avatóünnepségen felszólaló Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a minisztériummal és annak háttérintézményeivel való jó együttműködés eredményének nevezte a Rozárium felújítását, amelynek fenntartásához az önkormányzat a jövőben is hozzájárul.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntőjében nem mindennapi eseménynek nevezte, hogy a fővárosban virágoskertet avatnak. Hangsúlyozta:

itt 1000 rózsafaj mintegy 8000 tő rózsájában gyönyörködhetnek a látogatók,

akik remélhetőleg egyre nagyobb számban keresik majd fel az ország legnagyobb és legszebb rózsakertjét.

fotó:agrotrend.hu

agrotrend.hu / FM

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.