2021.08.02., hétfő , Lehel

Kertészet

2021. június 15. kedd • 15:24

Megválasztották a borászok borászát

Tizenötödik alkalommal választotta meg a szakma a borászok borászát. Erős volt a mezőny, az ötven legjobb jelölt közül az öt döntőbe jutott a Tokaj-hegyaljai, a Villány–Siklósi és a Pannonhalma–Sokoróaljai borvidéket képviselte.

Az előző évek győztesei választják meg, hogy idén ki az ötven legjobb borász Magyarországon, majd az ötven legjobb borász két forduló alapján választja ki, hogy ki legyen az év borásza – mondta Rókusfalvy Pál, a Borászok borásza verseny főszervezője.

fotó: pixabay.com

Így volt ez most is. Idén a szakma választása Bodó Juditra esett. A felvidéki származású, első generációs tokaji borász egy hektár szőlővel kezdte, mára pedig már a kilenc hektár bioművelésű területről évente 18 ezer palac kbort készít.

„A lehető legmagasabb díj az, amikor az embert saját környezete, a kollégái emelik ki, és ez azért fontos, mert jelzi, hogy jó úton vagyunk, és hogy jó irányba mozdítjuk elő a borvidékünket vagy a környezetünk életét, és ezért is borászkodunk, egy élő világörökség továbbvitele az elsődleges szempont a borászkodásban is” – fogalmazott Bodó Judit, a Bott Pince borásza.

Az utánpótlás minden szakmában fontos, ezért a borászok megválasztják a jövő borászát is. A címet és a mellé járó ösztöndíjat minden esztendőben egy szőlész-borász szakos egyetemi hallgató kapja, aki egy szemesztert külföldön tanulhat. Az elismerést ezúttal Takács Réka, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója vehette át.

A szakma azonban nem csak a kollégák teljesítményét ismeri el, hanem átadja a Borászok Barátja díjat is, amit egy olyan civil személy kap, aki a saját területén sokat tesz a magyar borok ügyéért. Idén Bányai Botond Gábor borszakíró a díjazott. Az etyeki gála résztvevői 2021-ben a díjazottak mellett az élet újraindulását is ünnepelték. Az ágazat átvészelte a járványügyi korlátozásokat, így a szakma most megújult erővel folytathatja a munkát.

Nagy István agrárminiszter szerint az agrárium ékköve a borászat. Az utóbbi években a hazai borászok munkája nyomán a hazai borfajtákra helyeződött a hangsúly, és az ágazat elmozdult a vendéglátás, a gasztronómia felé, és a járvány alatt új értékesítési formákat találtak.

A koronavírus-járvány nehézségeinek enyhítése érdekében a szaktárca tavaly csaknem ötmilliárd forintnyi többletforrást biztosított az ágazat számára. A segítség idén sem marad el. Csak ebben a hónapban két beruházási pályázat nyílik, amelyek az élelmiszeripari cégek mellett a borászok számára is újabb fejlesztéseket tesz lehetővé.

„A borászatok technológiai fejlesztésére 8,5 milliárd forintos értékben hagytunk jóvá támogatásokat, s ez több mint négyszáz hazai borászatot érint. És hogy ne feledkezzünk meg az új, nagy lehetőségekről, amit a Vidékfejlesztési programban nyitunk, azok az élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó pályázataink, amelyek most június közepén a következő napokban jelennek meg” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a következő hetekben írja ki a minőségrendszerekhez kapcsolódó borpromóciós pályázatot. A több mint hétmilliárd forint támogatásból a borászok 3,2 milliárd forintot használhatnak fel.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.