2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2018. október 18. csütörtök • 10:39

Méhek nélkül nem lenne élet

A méhek védelme mellett a környezetkímélő növényvédőszerekről is tanácskoztak Debrecenben a szakemberek.

A méhek védelméről, környezetkímélő növényvédőszerekről, továbbá új kórokozókról és kártevőkről is tanácskoznak a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A konferenciát idén 23. alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem (DE) agrárkarának Növényvédelmi Intézete - olvasható az egyetem honlapján.


A rendezvényre több külföldi országból is érkeztek kutatók - fotó: DE

- Karunkon az élelmiszerbiztonság mellett a növényorvosi területen tanul a legtöbb hallgató, ami összhangban van azzal a tendenciával, hogy napjainkban a termelés mellett az élelmiszerek biztonsága, védelme is egyre nagyobb hangsúlyt kap - emelte ki köszöntőjében Komlósi István, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a DAB székházban tartott szimpózium megnyitóján.

A hallgatók mellett hazai és külföldi kutatók, valamint gyakorló növényorvosok vették sorra a növényvédelem aktuális jelenségeit

Áttekintették többek között az élet fennmaradása szempontjából kulcsszerepet betöltő méhek védelmének lehetőségeit, hogyan lehet mérni és csökkenteni a veszélyeket, melyeket a növényvédőszerek jelentenek rájuk.

Emellett szó esett a gombák szerepéről is az emberiség fennmaradásában, valamint új kórokozók és kártevők megjelenéséről, terjedéséről, illetve korszerű, környezetkímélő növényvédőszereket ismerhettek meg.

A témák között még szerepelt a növények betegségekkel szembeni ellenállósága, valamint a növényi kivonatok védelmi célú felhasználása

- Ha növényorvoslásról beszélünk, azon nemcsak növényvédőszer-alkalmazást értünk, hanem például biológiai organizmusokat, biológiához igazodó eljárásokat is.

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna

Jó úton haladunk, hogy tevékenységünk megítélésében felzárkózzunk a humán- és az állatorvoslás mellé - mondta Kövics György, a MÉK Növényvédelmi Intézetének egyetemi tanára.

A 23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum nyitónapján a hagyományoknak megfelelően átadták a „Gulyás Antal emlékérem a növényvédelemért”-díjat

Az elismerést idén Kiss László növényorvosnak, a Hajdú-Bihar Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökének ítélték oda.

A kamara Hajdú-Bihar megyei Területi Szervezetének „Kiváló Növényorvos” kitüntetését ezúttal Kollár Miklós növényorvos, valamint Ozsváth István tormatermesztő, búzafűtermelő vehette át.

A konferenciára

  • Egyiptomból,
  • Indiából,
  • Németországból,
  • Szlovákiából,
  • Erdélyből és Kárpátaljáról

is érkeztek kutatók, akik a hazai kollégákkal együtt szekcióüléseken ismertették szakterületük újdonságait.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.