2021.10.20., szerda , Vendel

Kertészet

2020. május 04. hétfő • 13:09

Mennyire biztosítható a fenntarthatóság a járvány ideje alatt?

2020. május 20-án tervezik bemutatni az uniós Termőföldtől az asztalig stratégiát, amely mind a járvány lecsengése, mind a költségvetési tárgyalások lezárása után válik majd inkább aktuálissá. A környezeti szempontokat nem hagyják figyelmen kívül.

Az Európai Bizottság eredeti tervei szerint március végén került volna sor a „Termőföldtől az Asztalig” („Farm to Fork” – F2F) elnevezésű stratégiájának bemutatására, amely a tavaly decemberben megjelent Európai Zöld Megállapodás mezőgazdasági és élelmiszeripari „lábát” képezi. A dokumentum célja egy olyan fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari szakpolitika kialakítása, amely lefedi a teljes élelmiszer értékláncot. A fenntarthatóság biztosításához kiemelten épít a Közös Agrárpolitika (KAP) 2021-2027 közötti forrásaira, emellett a Bizottság azt is felügyelni fogja, hogy a tagországi KAP stratégia tervek kellőképpen magas ambíciószintet határozzanak majd meg a zöld célkitűzéseket illetően - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxfuel.com

A koronavírus-járvány európai terjedésével a Bizottságnak priorizálnia kellett a rá háruló feladatokat. Március közepén bejelentették, hogy a tervekkel ellentétben egy hónappal később, április 29-ére tűzik ki a Termőföldtől az asztalig, valamint a Biodiverzitás stratégia megjelenését. A közleményt többen örömmel fogadták, és támogatták az elképzelést, a halasztást ellenzők viszont nem szeretnék, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva kevésbé tudjanak érvényesülni a környezetvédelmi szempontok, többek között a KAP-ban.

Az Európai Néppárt hivatalos közleményében kérte az F2F Stratégia április vége helyett, legkorábban az idei nyarat követő kihirdetését. Véleményük szerint a stratégia új szabályok betartását róná azokra a termelőkre, akik jelenleg a koronavírus hatásaival megküzdve biztosítják Európa biztonságos élelmiszerellátását, így a további szigorítások alkalmazására nem ez a megfelelő időpont. 

A Copa-Cogeca hivatalos levélben kereste meg az EP COMAGRI elnökét, valamint az EU egészségügyért felelős biztosát, amelyben szintén a stratégia halasztását javasolták a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban felmerülő koronavírus okozta problémák miatt. Emellett a stratégia átfogó és messzire mutató céljaira tekintettel egy széleskörű hatástanulmány elkészítését szorgalmazták, amelynek figyelembe kellene vennie a globális járványhelyzet hatásait is.

Az Európai Parlament (EP) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága videokonferencia keretében folytatott eszmecserét az agrárbiztossal a COVID-19 járvány mezőgazdasági vonatkozásairól. A képviselők az egyeztetés során ambiciózusabb KAP-költségvetést sürgettek, emellett többen kérték az F2F Stratégia későbbi bemutatását.

Az EP környezetvédelmi bizottságának elnöke, Frans Timmermansnak EB-alelnöknek címzett levelében kezdeményezett találkozót többek között az F2F, valamint a Biodiverzitás stratégia megvitatása céljából, amelyet nem javasol elhalasztani. Emellett negyven, a környezeti szempontokat előnyben részesítő civil szervezet együttesen kereste meg levélben a Bizottságot, és szorgalmazta az említett stratégiák időben történő kihirdetését.

Egy friss hír szerint Frans Timmermans 2020. május 20-án tervezi bemutatni a Termőföldtől az asztalig stratégiát, amely mind a járvány lecsengése, mind a költségvetési tárgyalások lezárása után válik majd inkább aktuálissá.

Mindenesetre a mezőgazdaság jelenlegi helyzetben betöltött stratégiai jelentősége is indokolja a gazdálkodók megfelelő támogatásának szükségességét, amelyet az uniós költségvetés újratervezésekor is figyelembe kell venni. A két stratégia elhalasztása persze nem jelenti azt, hogy a környezeti szempontokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyják, csak a jelen helyzetben az európai mezőgazdaság első számú feladata mégiscsak az, hogy egészséges és elég élelmiszert állítson elő az európai állampolgárok számára.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.