2020.07.16., csütörtök , Valter

Kertészet

2020. január 27. hétfő • 15:49

Mi befolyásolja a paradicsom ízét?

A németországi Bayern tartományban már akkora felületen termelik a paradicsomot üvegházban, hogy időnként a piacon túlkínálat alakul ki, így a termelők a piaci szituáció feloldására, időnként rászorulnak arra a megoldásra, hogy a növényen „tárolják” a termést, nyilatkozta Martin Schultz az LWG (tartományi bor és kertészeti hatóság) képviseletében.

„Ezzel a kényszermegoldással igyekeznek a termelők időben eltolni a betakarítás időpontját. Ekkor egy-egy paradicsom hajtáson 2-3 fürt érett paradicsomot találunk, mely során változik az íz, húsállomány és a termések eltarthatósága is, hiszen ekkor már a növények jelentős stressz alatt állnak.”

fotó: pixabay.com

Az LWG kísérletei során megvizsgálták a Mecano és Fortica (fajta tulajdonos: Rijk Zwaan) fajtákat, mely során 4 típusú tápoldatot adagoltak a növényeknek és a tárolási körülmények is változtak.

A tápoldatot tekintve a különböző kísérletek során az EC érték 2,6-3,4 között mozgott. A tárolást tekintve pedig a következő megoldásokat vizsgálták meg: direkt értékesítés, 14 napos tárolási idő a növényen, 14 napos tárolás hűtőkamrában 10⁰C fokon.

A termések vizsgálata során nemcsak műszeres vizsgálatokat végeztek, hanem kóstoltatást is, arra képzett személyekkel, illetve képzetlen személyekkel, szubjektív teszteket is lebonyolítottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy magasabb tápanyagértékek kisebb méretű termésekhez, így alacsonyabb termés mennyiséghez vezettek, de ezen termések tárolhatósága kedvezőbb volt mind a növényen, mind a hűtőben való tárolás esetén. Alacsonyabb EC esetén, a növényen való tárolás során növekedett a szétrepedt termések aránya.

A fogyasztók által kívánatos paradicsom ízét elsősorban a fajta határozza meg, de az EC és az értékesítés időpontja is befolyásolja azt. A direkt értékesített termések ízlettek a kóstolóknak a leginkább, ezt követték a hűtőben tárolt termések. A növényen tárolt termések szerepeltek a legrosszabb helyen a kóstoltatások során.

A beltartalmi elemzések során megállapították, hogy a magasabb cukor- és kalcium tartalmú termések jobban, míg a magasabb sav- és kálium tartalmú termések kevésbé ízlettek a kóstoló személyeknek.

Martin Schulz a kutatások összefoglalásaként tehát alacsonyabb műtrágya kijuttatást javasol, illetve célravezetőbb, ha egyes tápelemeket kiemelünk és azt külön megvizsgáljuk, melyre okszerű megoldást adunk.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.