A betárolt sárgarépa nagyon érzékeny a mikroorganizmusokkal szemben, nemcsak gombás, hanem baktériumos betegségek is károsíthatják. A legtöbb károsító 0⁰C alatt nem aktív, kivéve a Botrytis cinereat, ami -2⁰C-on is képes fertőzni, vagy a Psedumonas, ami akár -3⁰C-on is károsíthat. Éppen ezért a megelőzésre megfelelő figyelmet kell fordítani, azaz a károsítók szaporítóképleteinek eltávolításáról már előzetesen gondoskodni kell, illetve azok behurcolását is meg kell akadályoznunk.
A betakarított, betárolt sárgarépa egy élő szervezet, a tárolás során CO2-t és hőt is termel, amelyet el kell távolítani a tárolótérből. Az ideális tárolótér kialakítását már az építéskor előre meg kell tervezni. A sárgarépa tárolásakor ideális tárolási állapot 0-1⁰C közötti hőmérséklet és a 95-98%-os páratartalom.
A tárolás tervezésekor lényeges az alkalmazott tároló eszköz is, hiszen minden göngyölegtípusnak különböző tárolási tulajdonságai vannak. Fontosak a tárolóeszközön belül tapasztalható körülmények is.
fotó:Pixabay
A tárolótér léghőmérsékletének szabályozása egy fontos paraméter, hiszen minden alkalommal, amikor csökkentjük a hőmérsékletet a betárolt sárgarépa párologtatni fog. Ennek alapján érdemes a léghőmérsékletet 0-1⁰C hőmérsékleti tartomány közé beállítani. Kevésbé kedvező a 0,5⁰C-os változási tartomány, hiszen így a hűtő eszköz is csak ritkábban kapcsol be, és a betárolt sárgarépa hőmérséklete is kiegyenlítettebb marad.
Fontos paraméter a tárolótér CO2 tartalma is, amelyet érdemes 3% alatt tartani, ideális esetben akár 1% alatt is. A levegő áramoltatása 0-1⁰C között kevésbé szükséges.
A tárolás során tehát a mérőeszközök megfelelő használatára is fordítsunk figyelmet, csak így tudjuk igazán pontosan biztosítani a betárolt sárgarépa számára az ideális tárolási paramétereket.
agrotrend.hu / Benedek Borbála