2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. augusztus 23. kedd • 07:18

Mi okozhatja a fürtön belüli bogyó fonnyadást?

Érdekes tünet lehet első ránézésre, amikor egy egészségesnek tűnő szőlőfürt egy része, még a tőkén fonnyadni kezd, a betakarítást megelőzően. Növényorvosként elsőként a betegséget keresem a fürtön, peronoszpóra, vagy talán botritisz? Esetleg ESCA vagy talán az aszály? Az idei évben az aszályt kizárhatjuk, az ESCA tünetek a leveleken is egyértelműen látszódnak. A peronoszpórának és a botritisznek is megvannak a maga jellegzetes tünetei.

Mi lehet akkor a fonnyadás okozója?

Amennyiben a fent felmerülő okokat ténylegesen kizárhattuk, és csak egyszerűen fonnyad a fürt egy része, barnul a kocsány, akkor könnyen lehet, hogy az ún. fürt kocsány bénulással állunk szemben. Ez nem egy károsító okozta betegség, hanem egy tápanyag probléma. A fürtkocsány bénulás oka a magnézium hiánya. Nemcsak annak hiánya, hanem a K:Mg arányának eltolódása is okozhatja a szőlőn fürt kocsány bénulást. A Magnézium a zöld színtest (klorofill) központi eleme, így a fotoszintézis egyik alapeleme.

Hogyan érzékelhetjük ezt a tápanyag problémát?

A magnézium súlyos hiánya már a szőlő levelén (klorotikus, majd nekrotikus foltok) is mutatkozhat, míg a fürt kocsány bénulás tünetéhez a csekélyebb magnézium hiány is elegendő. A szakirodalomban található eredmények alapján, a szőlőtalaj akkor optimális, ha a K:Mg aránya 2-3:1; a levélzetben pedig a K:Mg=5-7:1 (Mengel, 1976).

Magnéziumhiány okozta tüneteket nem csak a talaj alacsony Mg tartalma, hanem a konkuráló ionok túl nagy mennyisége is okozhatja. Ezt a jelenséget nevezzük ionantagonizmusnak, amely miatt, a tápanyag egymáshoz viszonyított aránya is nagyon fontos tényező.

A fürtkocsány-bénulás megelőzésére tehát a legkiválóbb módszer, ha megelőzzük a magnézium hiányt és egyben odafigyelünk a tápanyagok arányaira is. Mindezt könnyen megtehetjük rendszeres talaj és levélminta vétellel, amely manapság már a professzionális tápanyag utánpótlás alapja.

Ha mégis felütötte a fejét a fürt kocsány bénulás, érdemes az ültetvényben a ként és magnézium tartalmazó keserűsó készítménnyel lombtrágyázást végezni, akár több alkalommal is. A keserűsó kijuttatásával, a szőlő számára azonnal felvehető magnéziumot juttathatunk, amellyel a kocsány bénulás megelőzhető. 

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.