2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. június 06. kedd • 08:57

Milyen lesz az idei évjárat? Neves borászok kiemelkedő borokban bíznak

Többen is úgy vélik, a kitűnő természeti adottságok révén egyre jobb minőségű, kuriózum jellegű borokat alkothatnak a Kárpát-medencében. Virágzik a szőlő - a pincészetek napos, az átlagosnál picit melegebb időjárást várnak, átlagos csapadékkal, és reménykednek abban is, hogy a jégverés elkerüli az ültetvényeket.

A tavaly júliusi jégverés következményeként harminc százalékkal kevesebb termés várható a balatonfüredi Figula-szőlőbirtokon. Ifjabb Figula Mihály a Magyar Hírlapnak elmondta, az idén nem érte természeti csapás a szőlőt. Bízik abban, hogy nem lesz túl nagy forróság az ősszel. Legmegbízhatóbb fajtának az olaszrizlinget tartja, mert bírja az olykor szélsőséges időjárást.

Figula Mihály, aki olaszrizlingjével idén aranyérmet nyert Párizsban, jól átlátható választékra törekszik, kevesebb szőlőfajtára és kevesebb termékre. Az olaszrizling mellett fantáziát lát a furmintban és a zenitben, de minőségi vörösborokat is készít, például merlot-ból vagy kékfrankosból. Szerinte

a magyar borászok a mennyiségi piacon nemigen rúghatnak labdába, annál inkább a minőség tekintetében.

Figula egyre magasabb minőségű borokat akar előállítani, ehhez szerinte a magyarországi termőhelyviszonyok optimálisak, legyen szó akár a talajról, a mikroklímáról vagy éppen a domborzatról. Ugyanakkor szerinte

idő kell a prémiumtermékek megalkotásához,

a világban most túlkínálat van kitűnő borokból. A pincészet palackjai több északi országba is eljutnak, például Svédországba, Norvégiába, Finnországba, ahogyan Lengyelországba is.

fotó:Pixabay

Szepsy István, akinek a családja az 1500-as évektől termel bort Tokajban, elárulta: világmárka felépítésébe fogott bele. Jelenleg negyven országba exportálja száraz borait és a világhírű aszút. Ám az a célja, hogy egyre több olyan bort készítsen, ami kereskedelmi forgalomba nem kerül be, hanem előjegyzés alapján értékesít. Minősíti a borokat, dűlő és parcella alapon szelektál, a kuriózumok csak árverésen vásárolhatók meg. Például ez történik majd az Úrágya 62-es parcella furmint aszújával, a százdoboznyi, hatszáz palackot tartalmazó készletet tíz év alatt árverésen adja el.

Szepsy Istvánnak az a terve, hogy a hatvanöt hektárnyi szőlőbirtok furmint termésének öt százalékából készül évente extra nedű. Burgundiában a borok 1,6 százaléka igazi különlegesség. A mádi borász felhívta a figyelmet arra, hogy

a tokaji, mádi termelőknek el kell hinniük, hogy a világ legnagyszerűbb természeti adottságú helyén dolgozhatnak.

Bízik abban, hogy nagyon napos, átlagosnál picit melegebb idő lesz, átlagos csapadékkal, szélsőségektől, így vihartól, jégveréstől mentes. Most úgy látszik, az idei jó évjárat lesz, a virágzás közepén jár a furmint.

fotó:Pixabay

A balatonboglári, 33 hektáros Légli-birtokon is zajlik a szőlőfajták virágzása. Légli Ottó elmondta: vannak bizonyos fajták, például az ottonel muskotály, amelyek érzékenyek a hidegre virágzáskor.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöki posztját betöltő borász ezért abban bízik, hogy „jó meleg időjárás” lesz. Légli Ottó szerint kedvezőek a kilátások jelenleg, nagyon szépek a szőlők Balatonbogláron, legyen szó chardonnay-ről, furmintról vagy éppen sauvignon blanc-ról. Hozzáfűzte:

tavaly nem volt kiemelkedő a borok minősége a csapadékos nyár miatt. Idén azonban, ha szárazabb lesz a nyár, akkor, reményei szerint, kitűnő borokkal örvendeztethetik majd meg a balatoni borászok a fogyasztókat.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.