2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Kertészet

2017. október 23. hétfő • 18:07

Minden gyümölcsre rámegy - óriási károkat okozott a betolakodó Olaszországban

Öt éve érkezett Olaszországba a magyarok főellensége, mely komoly riadalmat okoz a növénytermesztők körében. Európába nincs természetes kártevője az ázsiai márványpoloskáknak.

Mindent megtámadnak az ázsiai márványpoloskák, az Olaszországban 2012-ben megjelent invazív poloskafaj, amely idehaza is jól ismert lett az elmúlt években. Ahogyan a Repubblica.it cikkében körtetermelő, Francesco Vincenzi meséli,

nem fogták fel annak idején, hogy valódi katasztrófa közeleg

írja a hvg.hu.

Az új bogarak mindenre rámásznak, ha az egyik gyümölcsfáról kiirtják őket, megjelennek a másikon. Idén a lapnak nyilatkozó gazda körtéinek csak a 10-15 százalékát tették tönkre, de mások rosszabbul jártak.

Az olasz régiók közül először Reggio-Emiliában bukkant fel, aztán megjelent Piemontéban, Lombardiában, Friuliban, Venetóban, Liguriában, Toscanában, és így tovább. Azt már megállapították, hogy Kína és Dél-Korea egyes régióiból érkezett a bogár, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan lehet hatásosan küzdeni ellene.

A rovart kutató szakember, Lara Maistrello azt mondja, tényleg félelmetes kártevőről van szó, amely naponta képes 2,5-5 kilométert is repülni, és minden gyümölcsre rámegy. Egy nőstény évente 285 petét is lerak.

Nagyon nehéz megállítani, mert ha irtószerekkel el is pusztítjuk egy részüket, a többiek máshol kezdenek lakomázni, aztán visszatérnek a lekezelt fára.

A Crea nevű mezőgazdasági kutatási bizottság szerint

tavaly a poloskák a kivi és körtetermések 40 százalékát tették tönkre,

de komoly károkat okoztak az alma, barack, szőlő, paradicsom, dió, mogyoró, kukorica és szójaföldeken is. A poloska ugyanis a szájszervével, meg a nyálával tesz kárt a gyümölcsökben.

Természetes kártevője itt, Európába nincs, bár arra már rájöttek, hogy a Ooencyrtus telenomicida latin nevű kis, egy milliméternél is kisebb rovar megeszi a poloska petéit.

A komoly hideg és a komoly hőség is elpusztítja a poloska petéit, csak az a baj, hogy a megmaradt, túlélő egyedek simán tovább szaporodnak.

Az olasz tartományok mindenesetre most forrásokat különítenek el a rovarirtásra, Emilia-Romagnában 10 millió, Lombardiában 2,5 millió eurót szánnak erre.

Mindeközben újabb invazív faj megjelenése okoz izgalmakat: a Spanyolországban már 2009-ben komoly károkat okozó almacsiga esetleges megjelenését vizsgálják az olaszországi folyókban.

Az ázsiai márványospoloska - A barnás színű ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), amely Kínában, Japánban, Koreában, Tajvanon és Vietnamban őshonos, nem összekeverendő a vélhetően afrikai eredetű zöld színű vándorpoloskával (Nezara viridula), amely a 2000-es évek elején került elő hazánkban, és azóta főleg a paradicsom- és a szójatermésben okozott jelentős károkat. Továbbá a márványospoloska nagyon hasonlít az Európában honos bencepoloskához (Rhaphigaster nebulosa) is, de nem azonos vele.

agrotrend.hu / hvg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.