2019.10.22., kedd , Előd

Kertészet

2019. június 26. szerda • 14:30

Minden időjárási kárt elszenvedtek idén a gyümölcstermesztők

A hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék a cseresznye- és meggyállományt tette tönkre, de a párás, egyben forró idő később az alma-, a körte- és a szilvatermésnél is visszaköszönhet.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a tél végétől napjainkig minden olyan időjárási tényezővel találkoztak a gazdálkodók, ami valamilyen kárt okozhatott az ültetvényekben és a termésben. A szakember kiemelte: az elmúlt hetek csapadékos, magas páratartalmú, egyben forró időjárása nagy kárt tett a cseresznyében és a korai érésű, érdi bőtermő meggyben - írja az infostart.hu.

Az idei időjárás abszolút nem kedvezett a gyümölcstermesztőknek - fotó: pixabay.com

A gyümölcs a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt hirtelen megszívta magát, berepedt, ez komoly minőségi problémát jelent. Emellett a rothadás és a gombás fertőzés is érinti az ültetvényeket.

Az elmúlt hetekben a magas páratartalom miatt estétől délelőttig vizesek voltak a fák, nem is beszélve a délutáni záporokról, zivataroktól, ez a jelenség pedig a gombásodást segíti.

Az almánál előfordulhat, hogy csak az őszi szüretkor vagy azt követően a tárolásnál derül ki, milyen minőségi kárt szenvedett a gyümölcs. A június elején tapasztalt forró, száraz periódus alatt pedig a nagyon erős UV-sugárzás miatt bizonyos körzetekben a zöld almában a napégés is kárt tett.

A hűvös, fényszegény és szintén csapadékos májusi időjárás részben tönkretéve a szamócaszezont is. Azt megelőzően pedig az aszály, valamint az éjszakai fagyok miatt aggódtak a termelők. Egyedül a kajszibarack termése ígérkezik jónak, holott a gyümölcs kitettsége rendkívül nagy a tavaszi fagyoknak, ezért évről évre meglehetősen hullámzó a termés.

Az őszibaracktermés az átlagostól enyhén elmaradhat viszont, mivel a Magyarországon szüretelt gyümölcs egyharmadát adó szatymazi térségben jelentősebb fagykárok pusztítottak. Ha a következő esztendőkben állandósulnak az idén megmutatkozott szélsőségek, a hazai gyümölcstermesztés jövedelmezősége komoly veszélybe kerül.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.