FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Kertészet

2018. május 10., csütörtök • 16:31

Mindenki együtt a magyar dinnyéért

A piaci változásokat és az ágazati együttműködés szükségességét felismerve kezdődött el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával egy országos összefogás, amelynek eredményeként újjászerveződött a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), hogy segítse Magyarország mintegy 2000 dinnye termelőjét. Az egyik megoldás a védjegy lehet.

Mintegy 2000 magyar gazdálkodó tavaly összesen 5000 hektáron termelt görög- és közel 600 hektáron sárgadinnyét, ez mennyiségben közel 200 000 tonna görög- és közel 17 000 tonna sárgadinnyét jelent. A jelentősebb termelői körzetek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Baranya, Tolna és Heves megye, a jászsági területek, a sárgadinnye terén pedig a Bács-Kiskun megyei régió - számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A termelők érdekében a vezetőség aktívan reagált az ágazatot érintő árképzési problémákra is, amely még ösztönzőbben hatott a dinnyés ágazat összefogására.

Világossá vált, hogy az egyesület érdekképviseleti szerepét a magyar dinnyések egyesítése teheti hatékonnyá, amelyhez elsősorban a taglétszám bővítésére és egy erős bázis kiépítésére van szükség.

A szervezet a bővítésen túl célként tűzte ki, hogy felmérje a hazai termelői véleményeket a termesztéssel és felvásárlással, valamint az értékesítéssel kapcsolatos problémákat és ezen javaslatok, észrevételek alapján megoldásokat és újabb célkitűzéseket állítson a 2018-as évre.

Egyértelmű, hogy széles fajtaválaszték és aprózódott területek jellemzik a hazai termelést.  - fotó: pixabay

A felmérést 3 hónap alatt közel 120 termelő töltötte ki. A termelői körökben a minőségirányítási rendszerek jellemzően ma egyet jelentenek a többletköltséggel és adminisztrációs terhek növelésével. Az írásban tett javaslatok alapján a legjelentősebb ágazati problémáknak a beszűkült exportpiaci lehetőségeket, az időszakos hazai túltermelést, a munkaerőhiányt és a soklépcsős értékesítési folyamatokat, illetve a csökkenő hasznot látják a kérdőív kitöltői. Javaslatként fogalmazták meg az egyesület számára, hogy kiemelt érdekképviselete legyen a termelőknek, és segítse a termelést marketinggel, a piaci lehetőségek felkutatásával.

A 2018-as év előrejelzései szerint ugyan a termőterületek minimális méretbeli csökkenéséről beszélhetünk, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ezzel párhuzamosan a várható hozam közel a 2017-es évivel azonos. A termőterület csökkenése mellett az idén egy minőségtudatos fejlődési irányt is látunk, amely talán meghozza a várt eredményeket.

Útjára indul a MAGYAR DINNYE címke

A legtöbb vásárló általában az iránt érdeklődik, hogy hogyan tudja megkülönböztetni a jó dinnyét a silányabb minőségtől, illetve a külföldit a magyartól. Ezt felismerve tavaly indultak el a hazai dinnye jelöléséről szóló megbeszélések. Az MDE, erősítve az országos összefogást, létrehozta a saját „ernyő védjegyét”, ami persze nem más, mint egy, a hazai dinnyéket megkülönböztető matrica, illetve egy kicsit még ennél is több!

A „MAGYAR DINNYE” címke amellett, hogy egységes, odafigyel a különbözőségekre is, így a hazai származás feltüntetésén túl termőkörzetet és termelői azonosítót is tartalmaz.

Ezek a kiegészítések a későbbiekben nemcsak az innovációt és minőségtudatosságot célozzák meg, de egy új, országos nyomonkövethetőséget is megalapoznak. A cél: a magyar dinnye hazai pozíciójának megerősítése mellett a hazai termelés „tisztulása” is.

A címke az MDE tagjaként igényelhető és használható. Fontos, hogy termelői címkét csak termelő tehet ki és ugyan továbbkerülhet a láncban, de a kereskedő a címkézésre önálló termelés nélkül nem jogosult.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.