2020.02.24., hétfő , Szőkőnap

Kertészet

2018. május 10. csütörtök • 16:31

Mindenki együtt a magyar dinnyéért

A piaci változásokat és az ágazati együttműködés szükségességét felismerve kezdődött el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával egy országos összefogás, amelynek eredményeként újjászerveződött a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), hogy segítse Magyarország mintegy 2000 dinnye termelőjét. Az egyik megoldás a védjegy lehet.

Mintegy 2000 magyar gazdálkodó tavaly összesen 5000 hektáron termelt görög- és közel 600 hektáron sárgadinnyét, ez mennyiségben közel 200 000 tonna görög- és közel 17 000 tonna sárgadinnyét jelent. A jelentősebb termelői körzetek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Baranya, Tolna és Heves megye, a jászsági területek, a sárgadinnye terén pedig a Bács-Kiskun megyei régió - számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A termelők érdekében a vezetőség aktívan reagált az ágazatot érintő árképzési problémákra is, amely még ösztönzőbben hatott a dinnyés ágazat összefogására.

Világossá vált, hogy az egyesület érdekképviseleti szerepét a magyar dinnyések egyesítése teheti hatékonnyá, amelyhez elsősorban a taglétszám bővítésére és egy erős bázis kiépítésére van szükség.

A szervezet a bővítésen túl célként tűzte ki, hogy felmérje a hazai termelői véleményeket a termesztéssel és felvásárlással, valamint az értékesítéssel kapcsolatos problémákat és ezen javaslatok, észrevételek alapján megoldásokat és újabb célkitűzéseket állítson a 2018-as évre.

Egyértelmű, hogy széles fajtaválaszték és aprózódott területek jellemzik a hazai termelést.  - fotó: pixabay

A felmérést 3 hónap alatt közel 120 termelő töltötte ki. A termelői körökben a minőségirányítási rendszerek jellemzően ma egyet jelentenek a többletköltséggel és adminisztrációs terhek növelésével. Az írásban tett javaslatok alapján a legjelentősebb ágazati problémáknak a beszűkült exportpiaci lehetőségeket, az időszakos hazai túltermelést, a munkaerőhiányt és a soklépcsős értékesítési folyamatokat, illetve a csökkenő hasznot látják a kérdőív kitöltői. Javaslatként fogalmazták meg az egyesület számára, hogy kiemelt érdekképviselete legyen a termelőknek, és segítse a termelést marketinggel, a piaci lehetőségek felkutatásával.

A 2018-as év előrejelzései szerint ugyan a termőterületek minimális méretbeli csökkenéséről beszélhetünk, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ezzel párhuzamosan a várható hozam közel a 2017-es évivel azonos. A termőterület csökkenése mellett az idén egy minőségtudatos fejlődési irányt is látunk, amely talán meghozza a várt eredményeket.

Útjára indul a MAGYAR DINNYE címke

A legtöbb vásárló általában az iránt érdeklődik, hogy hogyan tudja megkülönböztetni a jó dinnyét a silányabb minőségtől, illetve a külföldit a magyartól. Ezt felismerve tavaly indultak el a hazai dinnye jelöléséről szóló megbeszélések. Az MDE, erősítve az országos összefogást, létrehozta a saját „ernyő védjegyét”, ami persze nem más, mint egy, a hazai dinnyéket megkülönböztető matrica, illetve egy kicsit még ennél is több!

A „MAGYAR DINNYE” címke amellett, hogy egységes, odafigyel a különbözőségekre is, így a hazai származás feltüntetésén túl termőkörzetet és termelői azonosítót is tartalmaz.

Ezek a kiegészítések a későbbiekben nemcsak az innovációt és minőségtudatosságot célozzák meg, de egy új, országos nyomonkövethetőséget is megalapoznak. A cél: a magyar dinnye hazai pozíciójának megerősítése mellett a hazai termelés „tisztulása” is.

A címke az MDE tagjaként igényelhető és használható. Fontos, hogy termelői címkét csak termelő tehet ki és ugyan továbbkerülhet a láncban, de a kereskedő a címkézésre önálló termelés nélkül nem jogosult.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.