2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Kertészet

2019. szeptember 05. csütörtök • 12:20

Mit tudunk a fekete ribiszkéről?

A németországi AMI intézet részletes statisztikai elemzést végzett a bogyósgyümölcsöket, azon belül is ribiszkéket illetően. Egyértelműen megállapítható a trend, miszerint a bogyósgyümölcsök termesztése folyamatosan növekszik világszerte.

2010 és 2017 között, 35%-kal növekedett a bogyósok termelése, amivel a termelés elérte a 13 millió tonna gyümölcsöt. A növekedés motorjai ezekben az években a szamóca (+40%) az áfonya (+82%), illetve a málna (+56%) voltak.

Nagyon ritka gyümölcs lett afekete ribiszke - fotó: wikimedia.org

Ebből a pozitív tendenciából a ribiszke fajok valahogy kimaradtak. Ezeknél a fajoknál inkább stagnál a termelés, a FAO statisztikai adatai alapján. Sajnos a FAO adatok nem tesznek különbséget a piros és fekete ribiszke fajok között, ugyanakkor az International Black Currants Association adatai szerint tudjuk, hogy 2010 és 2017 között fekete ribiszketermés 162.000 tonna és 224.000 tonna között alakult a világon.

Ha a szövetség adataiból trendekre engedünk következtetni, a fent említett 7 év alatt csupán 0,8%-os visszaesést tapasztalunk a fekete ribiszketermés mennyiségét illetően.

Európán belül Lengyelország a leginkább meghatározó fekete ribiszketermelő ország, Oroszországot követve a világ ranglistán. Németország is jelentős mennyiségű fekete ribiszkét állít elő, az országban viszont a fekete ribiszke ültetvény felület azonban csökkenő tendenciát mutat.

2014 és 2018 között a német fekete ribiszketermő felület 1800 hektárról 1400 hektárra csökkent. Ugyanebben az időszakban a piros ribiszke felület 690 hektárról 850 hektárra növekedett a német statisztikai adatok alapján.

A fekete ribiszketermelők a magasabb jövedelmezőség reményében fordulnak a piros ribiszke termelés irányába.

A piros ribiszke termelése jóval magasabb jövedelmezőséget ígér az ipari célú fekete ribiszke termelés helyett, ha azt a friss piacon értékesíti a termelő.

Az AMI adatai alapján a friss piacon értékesített piros ribiszke termelés 10-szer jövedelmezőbb, mint az ipari célú fekete ribiszke termelése.

Az európai piaci árakat nagyban befolyásolja a Lengyelországban megtermelt ribiszke mennyisége, ugyanakkor egyértelműen látható az a trend is, hogy az elmúlt években tapasztalható 0,23-0,33 Euró/kg ár, még a lengyel termelők 0,47 Euró/kg előállítási árát sem fedezi.

Kiugrási lehetőségként kínálkozik a fekete ribiszke friss piacon történő értékesítése, ez a piac azonban nagyon korlátozott, erre a „lóra” sajnos csak igen korlátozott számban tudnak termelők felülni.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.