Kertészet
Mitől lesz drága a dió?
Fertőzések és kártevő rovarok rontják az idei diótermés mennyiségét és minőségét, a termelők szerint azonban ezeknek még nincs komoly hatásuk az árakra.
fotó: 123rf
A viszonylag magas, kilónként 3000–4000 forint közötti ár oka főként az, hogy a dió munkaigényes gyümölcs. Sok dióban nem zajlott le az almamoly átalakulása, lárvája azonban így is épp elég kárt okozott ahhoz, hogy a termés fogyaszthatatlan legyen. Az utóbbi napok nedves, csapadékos időjárása miatt elszaporodtak a diófákat megtámadó baktériumos fertőzések, valamint a gnomónia.
Az almamoly egész évben rajzott, ennek következménye az, hogy idén a termés jó része molyos, illetve hernyós lett. „Ezek a hernyók pusztítják el valójában a diótermést. Viszont ha ezeket a barna héjú diókat feltörjük, azt tapasztaljuk, hogy belül nagyrészt épen maradtak a termések. Elég későn kapta meg a fertőzést, tehát nagyon nem tudott a dió belsejébe hatolni. Fel kell törni és gyakorlatilag fogyasztható, vétek lenne kidobni” – hangsúlyozta Both Gyula, a Vas Megyei Növényvédő és Növényorvosi Kamara elnöke.
Új jelenség a dióburokfúró légy, amely csak a külső burkot támadja, tehát nem hatol be a termés belsejébe. Az esetek többségében a beteg burok alatt egészséges dió lapul. A fertőzést a levelek is jelzik, felületükön ilyenkor elváltozás tapasztalható. A szakember azt javasolja, hogy ezeket gyűjtsük össze, égessük el, majd egy késő őszi és kora tavaszi rezes permetezéssel megelőzhetőek ezek a betegségek. „Először meg kell törni, a héjától meg kell szabadítani, kiszedni kézzel a héjából, utána átválogatni, hogy piacképes legyen, mert a törmeléket, a barnát meg a selejtet nem tehetjük bele, hanem csak a szépet. Szóval órabérbe nem lehetne kiszámolni, hogy mennyibe kerül 1 kilogramm dió munkadíja” – fogalmazott Pungor Imréné őstermelő.
agrotrend.hu /szombathelyi7