2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Kertészet

2017. november 16. csütörtök • 13:34

Néhány éve érkeztek, de máris feladták a leckét!

Diólégy, foltosszárnyú gyümölcsmuslica, amerikai szőlőkabóca - Meddig terjedtek, mekkora gondot okoztak az idén? Az idei utolsó növényvédelmi felhívásban három károsítóról ír Zsigó György.

A diólégy (melyet dióhéjlégy, dióburoklégy, nyugati dióburok fúrólégy, stb. nevekkel is illetnek) nyugatról érkezett, 2012-ben találták meg Kőszegen. Már átlépte a Dunát, és 2017-ben Dabason, Ceglédbercelen, Budapesten a XIX. és a XII. kerületben is csapdázták. A jól ismert két cseresznyelégy fajunk édes testvére, hasonlóan követhető a rajzása a sárgalappal. A dió kemény csonthéja és a zöld burok között táplálkozik, itt találhatóak a nyüvek.

Hogyan tudnánk ide bejuttatni rovarölő szert? - Szinte egész nyáron rajzik. Hány permetezéssel lehetne megállítani a felszaporodását? Nehéz kérdések.

A szakemberek és a készítményeket engedélyező hatóság is lázasan dolgozik a megoldáson. Jövő tavaszra már talán konkrét technológiát is bemutathatok.

Amit biztosan meg kell tennünk: folyamatosan szedjük össze és semmisítsük meg a lehullott szemeket. Ezekből a talajba vándorolhatnak és báb alakban áttelelhetnek a legyek. (Hasonlóan a cseresznyelegyekhez.) Még most is érdemes összegyűjteni a megfeketedett, étkezésre már biztosan nem alkalmas termést.

2012-ben érkezett meg hozzánk a foltosszárnyú gyümölcsmuslica. Nagyon megijedtünk, hiszen 2014-ben már az ország minden pontján fogták az almaecetes csapdák. Gyakorlatilag az összes gyümölcsünket félthettük, hiszen a bogyósok mellett a csonthéjasok, de az almatermésűek is a tápnövényei közé tartoznak.

A beérett termés héját is fel tudja vágni a fűrészes tojócsövével, ellentétben a jól ismert hazai muslica fajainkkal, melyek csak a sérült bőrszövetű – pl. a cefrének zúzott – termések körül jelennek meg. Tavaly néhol „elfolyt a szeder”, a kártétele nyomán jelentkező gombás, baktériumos fertőzésektől. De mivel is permetezhetnénk szüret alatt?

Az idén a hideg tél megtizedelhette az áttelelő imágókat, de a száraz, forró nyár sem kedvezett a terjedésüknek. Elmaradt az őszi nagy rajzásuk, kártételük is. Korántsem okoztak akkora gondot mint egyes korábbi években.

Jelenlétével biztosan számolnunk kell a jövőben is, de úgy tűnik, hogy csak a párásabb, talán hűvösebb időjárási körülmények között kell a komolyabban tartani tőlük. Korai fajtákkal és előrehozott szürettel, hálózással is védekezhetünk ellenük. A komposztrakásokban is áttelelhet!

Sajnos az amerikai szőlőkabóca által terjesztett a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma is tovább terjedt 2017-ben. Manapság talán ez okozza a legnagyobb fejtörést a növényvédősöknek. Néhányan második filoxérajárványnak titulálják!

Ez talán túlzás hiszen már egy viszonylag jól kidolgozott technológiával védekezhetünk a terjesztő kabóca ellen.

A NÉBIH ajánlása:

Az biztos, hogy nagyon alapos és szigorú hatósági ellenőrzésekkel követik az útját, ültetvényekben és házikertekben is.

A NÉBIH térképe, melyen a fertőzött tőkék helyszíneit tüntették fel:

Egyre több növényvédelmi kihívással kell számolnunk. Nem adjuk fel, megküzdünk a fenti három károsítóval és továbbra is örömmel fogunk kertészkedni!

A budai vár evangélikus temploma elé egy kis csemetét ültettek. Az emléktábláján Luther Márton idézetét olvashatjuk. „Ha tudnám, hogy holnap eljön a világvége, én mégis elültetném a kis almafámat.” Hasonló hittel kezdjük el a 2018-as évet is!

Ezzel búcsúzom, jó pihenést és békés ünnepeket kívánok mindannyijuknak!

agrotrend.hu / Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.