2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Kertészet

2018. október 11. csütörtök • 14:26

Nem a véletlenen múlik a dísznövény-nemesítés sikere

A magyar mezőgazdaság olyan ágazatáról van szó, ami a kertészet és a gyümölcstermesztés előállított értékeivel vetekszik.

Azon kevés országok közé tartozunk a térségben, ahol állami szintű, intézményesített K+F a dísznövénytermesztés területén nem jelent meg az elmúlt  mintegy két évtizedben.


Dr. Gyuricza Csaba NAIK-főigazgató és Dr. Lakatos Tamás, a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetének igazgatója - fotó: agrotrend.hu

- Érdemi előrelépést nem várhatunk és fenntartható mezőgazdaságot sem lehet működtetni innováció nélkül - mondta a névtáblaavatással és emlékmű-leleplezéssel összekötött rendezvényen Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

A dísznövénytermesztés a zöldfelület-gazdálkodással együtt 120 milliárd forintos ágazatot jelent ma hazánkban.

A NAIK-hoz tartozó kutatóközpont 1996 óta Gyümölcstermesztési Kutatóintézetként működött, mostantól pedig Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatódik a munka. A névváltozás tartalmi megújulást is jelent: a dísznövénykertészet területén folytatott kutatás-fejlesztés a mai kor követelményeinek megfelelően kibővül, hiszen sokkal nagyobb potenciállal bír, mint amit eddig kihasználtunk. 


Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy a térség legnagyobb dísznövénytermesztéssel foglalkozó országa lehessünk - fotó: agrotrend.hu

Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba NAIK-főigazgató és Dr. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke.

 - Az a célunk, hogy az ágazati szervezetekkel szorosan kapcsolódva, az elvárásokhoz és a gyakorlathoz igazodva olyan előrelépést valósítsunk meg a következő években, ami hozzájárul a magas szintű tudományos munkához és az ágazat kibocsájtásának további növekedéséhez - tette hozzá a főigazgató.

Az erős kutatási alapok az intézet számára adottak, hiszen a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet kezelésében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.