2021.11.28., vasárnap , Stefánia

Kertészet

2021. március 01. hétfő • 08:02

Nem ártott a gyümölcsösöknek a februári kemény fagy

Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke az InfoRádióban azt mondta, eddig minden rendben az időjárással gyümölcsszempontból, de ha most nagyon felmelegszik, már nem kellene, hogy márciusban legyenek fagyok, mint 2018-ban, amikor emiatt nem volt barack.

A februárban érkezett rendkívüli hideg időjárás nem okoz kárt a gyümölcsösökben, sőt segít abban, hogy ne induljanak meg a fák életfunkciói – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc.

"Ez a nagyon erős lehűlés még éppen időben érkezett, mi, gyümölcstermesztők ennek most kifejezetten örülünk, ugyanis pont az szokott lenni a menetrend, hogy enyhe a január és a február, aminek az a következménye, hogy az ágakban, rügyekben elindul a nedvkeringés, adott esetben beindul a rügypattanás, és március elejére már olyan állapotba kerülnek a gyümölcsfák, hogy onnantól kezdve egy lehűlés már nagyon komoly károkat tud okozni" – ecsetelte.

Fotó: wikimedia

A mostani hideg tehát "lefékezte" a fák beindulását, kényszernyugalomban tartja a gyümölcsfákat, így jelen pillanatban abszolút leállt a fák életműködése, és már nem a márciusi fagyoktól tartani.

Felelevenítette a 2018-as évet, amikor rendkívül enyhe január és február volt, és már február elején elindult a kajszibarack és az őszibarack életműködése, a rügyek megduzzadtak, megpattantak, majd jött a március 1-jei mínusz 18 és mínusz 24 fok közötti lehűlés, ami ezt a két gyümölcsöt 60-80 százalékban elsöpörte.

Hogy még veszélyes lehet-e egy február végi felmelegedés, arról azt mondta, ideális volna, ha a napi középhőmérséklet 0 fok körül lenne, ez tartaná nyugalomban a fákat.

"Minden fának megvan az a hidegigénye, amelyet követően kilép az úgynevezett mélynyugalmi állapotból, a kajszibarack és az őszibarack esetében már idén is túl vagyunk ezen a kilépésen. Az alma és körte esetében még nem" – magyarázta Apáti Ferenc.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.