2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Kertészet

2017. január 14. szombat • 15:55

Nem csak a szőlőtőkéket, hanem a gyümölcsfákat is érintette a fagy

Harmadik alkalommal tartottak a közelmúltban újévi pincejárást, melyen az előző év borait és pálinkáit ízlelték a gazdák.

- Ugyan most mennyiségben nem került annyi nedű a hordókba, mint a korábbi években, aki viszont jól dolgozott minőségi borokat készíthetett - összegezte az eddigi tapasztalatait Gazdag Attila pincetulajdonos. - A tavaszi fagykárról nagyon sok szó esett, hiszen alaposan megtizedelte a szőlőtőkéket. Még ennek ellenére is, akinek szerencséje volt és megvédte a gyümölcsét a betegségektől is, annak nincs oka panaszra. Egyébként Cserfő és a szomszédos Bagóhegy birtokain csak szórványosan pusztított a tavaszi fagy, addig a többi városkörnyéki lankán sajnos nem szüretelhetett mindenki.

A csípős hidegben a gazdák meghívott vendégeikkel együtt járták a pincéket, s ízlelték a különféle borokat, sőt Gazdag Attila birtokán a pálinka sem maradhatott ki a sorból.

- A gyümölcsfákat, ha lehet még rosszabbul érintette a fagy, ezen a téren alig lehetett italt készíteni - folytatta. - Be kellett érnünk a tüskéskörtével, a szőlővel és a szilvával, a kajszibarackból inkább lekvárt főztünk. Eléggé hideg a pince, ezért a cefrét jól eltartja, így az alma pálinka még forrhat kicsit.

A birtokok tulajdonosai üdvözölték a téli mínuszoknak, hisz’ talán kevesebb kártevő ellen kell majd védekezni a szezonban. Ugyanakkor mivel ezen a környéken nem jellemző a földpincés megoldás, a pincék túlságosan lehűlhetnek, ami nem tesz jót a nedűknek. Olyannyira nem, hogy ilyenkor a borokból kicsapódhatnak a savak, elveszíthetik azt a fajta frissességüket, amiért rajonganak értük. Fűteni kell, hiszen az lenne az ideális, ha 10 Celsius fok venné körbe az üvegeket.

A cserfői hegy egyik tapasztalt gazdája, Nagy Lajos a területre kevéssé jellemző vörösborok készítésével is foglalkozik. Szürkebarát, zenit mellett cabernet sauvignon, zweigelt, oportó és kékoportó került a pincékben álló hordókba.

- A cabernet sauvignon bírta legjobban a klímát, ellenállt a betegségeknek, igaz későn szüreteltük, de világossá vált, hogy ebből is jó minőségű került a palackokba - fogalmazott. - Ahogy az előző évben láttuk, mára az időjárás kiszámíthatatlanná vált. Azért a többi gazda nevében is remélem, hogy a tavaszunk kellemes időjárást hoz, s nem kell tartanunk a váratlan meglepetésektől.

agrotrend.hu/zaol

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.