2021.06.25., péntek , Vilmos

Kertészet

2020. február 06. csütörtök • 17:33

Nem kedvez az időjárás a spanyol szamócának

A január első felében tapasztalható alacsony hőmérséklet lassította a spanyol szamócatermelést, a decemberi rekordmennyiségű betakarítást követően.

A huelvai Szamóca Termelők és Exportőrök Szövetsége (Freshuelva) és a Kistermelők Szövetsége (UPA) szerint a növények – bár jól indultak a decemberi melegnek köszönhetően –, nem fejlődnek megfelelően a hideg miatt, ami magasabb termésmennyiséghez vezetett, mint az előző szezonban.

fotó: pixabay.com

A januári terméscsökkenés alacsonyabb piaci kereslettel párosult, ami karácsony után indult. Január ugyanis jellemzően gyenge hónap a szamócaértékesítésben. A frisspiaci szamóca ára 1 €/kg-ra (1,10 $/kg) csökkent.

Alacsonyabb árak voltak jellemzőek a málnánál is a november-december közötti időszakban, az 50-60%-os értékesítés növekedés ellenére. Ennek oka a nagy kínálat és a Marokkóból származó behozatal növekedésének együttes hatása.

A spanyol fagyasztott szamóca exportja viszonylag alacsony volt 2019-ben, csak január és november között emelkedett 0,42%-kal 37 800 tonnára. Csökkenés volt a szállítmányokban Németország (-8,6%), az Egyesült Királyság (-8,5%) és Hollandia felé (-32%) is, melyet részben ellensúlyozott az export 23,7%-os növekedése Franciaország felé, valamint több mennyiség ment Belgiumba (+38,5%) és Portugáliába (+54,3%) is.

A frisspiaci export egyenletesebb volt, meghaladva a 290 000 tonnát a vizsgált időszakban, ebből felét Európába szállították, Németország és az Egyesült Királyság az első, illetve a második helyen 98 275 tonnával, illetve 45 453 tonnával.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.