2021.09.17., péntek , Zsófia

Kertészet

2020. december 05. szombat • 16:50

Nemcsak a fenyő, a szállítás is drágul

Azt, hogy ki-milyen fenyőfát választ az ünnepekre, sok minden befolyásolhatja, gondoljunk csak a fa illatára, a látványra vagy arra, hogy mennyit szeretnénk erre költeni idén.

Sok helyre már megérkeztek a karácsonyi fenyők, melyek jelentős részét november utolsó heteiben vágták ki a termelők – mondta el kérdésünkre Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (MAKERT) elnöke - írja a Békés megyei hírportál.

– Számukra nagy a kockázata annak, hogy leesik a hó – ami a termelő területeken még a mostani enyhe teleken is előfordul –, akkor viszont nem tudnak a gépekkel dolgozni az ültetvényeken. Nyilván a termelők célja is az, hogy a lehető legtovább húzzák az időt, ezáltal a fa is frissebben lesz vágva. Így a szabad levegőn, hidegben nem veszít a minőségéből, a gyors száradás csak szobahőmérsékleten indul be – tette hozzá Boross Dávid.

A szakember azt javasolja, hogy az idei járványos évben nem érdemes halogatni a fenyővásárlást, legyen meg a fa 1-2 héttel az ünnepek előtt. Lehetőség szerint tartsuk a feldíszítésig hűvös helyen, erkélyen, garázsban, lépcsőházban. A már felállított fához a vízzel tölthető talpakat ajánlja, hiszen sokkal szebb lesz benne a fa.

Szabályos, szép, mélyzöld levélzete miatt évről-évre egyre kelendőbbek a kaukázusi jegenyefenyők, vagyis a Nordmann-fenyők, így az elmúlt 10-12 évben a termelők nagy mennyiségben telepítették ezt a fajtát. A vásárlókat széles választék várja idén is ebből a fafajtából már csak azért is, mert évente – főként Németországból és Dániából – 500-600 ezer darab érkezik hazánkba importként, ennek nagyobb része szintén Nordmann-fenyő – mondta el Boross Dávid.

Fotó: MW

Mivel egyre több a hazai termőterülete, a legnépszerűbb fajta, a Nordmann-fenyő ára csökkent az elmúlt évekhez képest.

– Dániában teljesen komoly iparága van a karácsonyfa-termelésnek, egész Európába szállítanak. Az import fenyők csupán 10 százaléka érkezik hozzánk a környező országokból. Ausztriában is vannak komoly karácsonyfa-termelők, illetve a szlovák, román és szerb határon túli területekről is érkeznek hozzánk luc- és ezüstfenyők. Emellett jelentős a hazai termelés is, a Nordmann mellett termelünk szép luc- és ezüst fenyőt is – tette hozzá a MAKERT elnöke.

Mint elmondta, az import fenyők árára nyilvánvalóan az euró árfolyam van hatással, így nemcsak a fenyő ára, de a szállítás is drágább emiatt. A hazai termelésű fenyőárak egyrészt követik az import emelkedését, másrészt az évek óta tartó munkaerőköltség-növekedés realizálódik a fák árában. Így elmondható, hogy 8-12 százalék lehet az árnövekedés a tavalyi árakhoz képest.

A luc métere 4000 forintos, az ezüst és a Nordmann-fenyő 5000 forintos méterárral indul. Fontos, hogy a fafajtán belül is óriási minőségi-, és persze árkülönbségek lehetnek. Az alacsonyabb minőségű Nordmann-fenyők között találhatunk 2 métereset is 10 ezer forint alatt, de egy első osztályú, prémium minőségű fa ára a 20-30 ezer forintot is elérheti.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.