2022.08.17., szerda , Jácint

Kertészet

2018. augusztus 19. vasárnap • 09:25

Növekszik a kertészeti termelés

A debreceni Farmer Expo kiállításon évek óta megrendezik a Hortico kertészeti konferenciát, ahol az idén a hatékonyságnövelés volt a fő téma.

Mint Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, a mennyiség növelésével párhuzamosan szinte automatikusan javul a termény minősége is, ugyanakkor a beruházással azt is számításba kell vennünk, hogy melyik költségnem milyen arányban változik - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Korszerűsödik a termelés - fotó: pixabay.com

Különösen a zöldséghajtatás beruházási költségei magasak: egy „full extrás” almaültetvény hektáronként 15 millió forintba kerül, egy hektár korszerű üvegház viszont 300 millióba, nagyon alaposan ki kell számolni a megtérülését. Tudnunk kell, hogy 4-5 év átlagában milyen átlaghozamot kell elérnünk ahhoz, hogy megtérüljön a beruházás.

Mára mi is eljutottunk oda, hogy a munkaerőgondok miatt a lehető legtöbb munkát ki kell váltani gépekkel, illetve javítani kell a munkakörülményeket és lehetőleg állandó alkalmazottakkal dolgozni egész évben. A gépi technológiára való átállás ugyanakkor az üzemméretek növeléséhez fog vezetni, mert kis területeken nem érdemes gépet vásárolni.

Egy másik területet is érint a gépesítés, mégpedig az oktatást: kevesebb, de sokkal képzettebb munkaerőre lesz szükség a kertészetben, és erre az oktatási intézményeknek is föl kell készülniük, mondta Ledó Ferenc.

Hasonló példákat hozott a gyümölcstermesztésből Szabó Zoltán, a Gyümölcsért Kft. kutatási igazgatója, egyetemi tanár. A csonthéjasoknál az új fajták minél nagyobbak és színesebbek, annál jobban értékesíthetők. Az őszibarack után már kajsziban is megjelentek a körben piros, fényes felület gyümölcsök, egyelőre csak fajtajelöltként, de biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan a piacon is találkozhatunk velük.

A piaci koncentráció és a kézi munkaerő hiánya, valamint a hatékonyságra törekvés miatt a csonthéjasokat is intenzív ültetvényekben termesztik, a lehető legtöbb munkát gépesítve.

A termény mennyiségének növelésével a minőséget is javul - fotó: pixabay.com

Ezek a nagyon értékes ültetvények pedig megérik a pluszráfordítást, hogy védjük az esőtől, jégveréstől és a rovaroktól is. Németországban és Dél-Tirolban az új cseresznyeültetvényeket már ilyen teljes fólia- és hálóborítással szerelik föl.

Gépekkel pedig a virág- és termésritkítástól és metszéstől kezdve a betakarításig lehet gyorsítani a munkát, igaz, ehhez alkalmassá kell tenni az ültetvényt a gépi munkákra. Nemcsak a koronaforma és a térállás, hanem a fajtaválasztás is ezt szolgálja.

Izraeli és amerikai cégek pedig szedőrobotok fejlesztésén dolgoznak, amelyek egyenként képesek leszedni a gyümölcsöt a fáról. A szőlőkombájnhoz hasonló betakarítógépek pedig már nálunk is ismertek a ribiszkében, de külföldön meggyet is szüretelnek így.

agrotrend.hu / magyarmezogazdasag.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.