2022.06.30., csütörtök , Pál

Kertészet

2016. október 04. kedd • 12:15

Növekvő igény a különleges és minőségi zöldség-gyümölcs iránt

Változás előtt áll a globális gyümölcs és zöldség piac. A fejlődő országok növekvő jövedelme, és a fejlett országokban tapasztalható ízlésbeli változások jelentős változásokat idéznek elő.

Trendforduló előtt állhat a szektor, hiszen az eladott mennyiségek szinte alig növekednek, miközben az értékesítésből származó bevétel emelkedik – ez derül ki a Rabobank elemzéséből, amit a Farming UK idéz, felhívva a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő az igény a különleges és minőségi zöldségek és gyümölcsök iránt.

A globális kereskedelmet továbbra is a két legnagyobb vásárlónak számító Kína és az Egyesült Államok uralja, de fontos piaccá vált Thaiföld, Dél-Korea, és az Egyesült Arab Emírségek is. Európa veszített felvevőpiaci jelentőségéből, de a kereslet továbbra is növekszik, az igények diverzitása pedig új lehetőségeket teremt a feltörekvő termelő országok, például Marokkó és Törökország számára az olajos magvak és a banán szállítása terén.

Az exportban hagyományosan erős államok, így Új-Zéland, Ausztrália és Chile igyekeznek minél jobban kihasználni a minőségi termények iránti igény nyújtotta lehetőségeket, de a nyomukban lohol a feltörekvő Mexikó és Peru is.

A globális piacot tovább alakíthatja, hogy Kínában egyre több vállalat koncentrál a minőségi termelésre, hogy felvehesse a harcot a piacot hagyományosan uraló importtal. „A feltörekvő, ambiciózus termelő országokat látva a nagy exportőr államoknak érdemes átgondolniuk a stratégiájukat, ha a jövőben is versenyképesek akarnak maradni” – fogalmazott az elemzés kapcsán Marc Soccio, a Rabobank mezőgazdasági szakértő elemzője.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.