2022.11.29., kedd , Taksony

Kertészet

2022. november 25. péntek • 10:12

Növényvédelmi aktualitások

A legtöbb kertben már víztelenítették a permetezőgépeket, véget ért a növényvédelmi szezon. Ne feledjék el, hogy a betárolt gyümölcsöket időnként át kell válogatni. Ne hagyjanak egyetlen barnuló, penészfoltos terményt sem a ládákban! Abban biztos vagyok, hogy munkánk jövőre is lesz. A károsítók még most, november végén sem nyugszanak. Az árvácskát kb. egy hete támadta meg a lisztharmat.


A szőlő lisztharmata 4 és 30 celsius fok között képes fertőzni. Az árvácska lisztharmatának is hasonló lehet a környezeti igénye, november közepén jelentek meg a telepei a virágzó növény szárán és levelein. 2022. november 21. Fotó: Zsigó György

 

A szerszámok rendbe tétele után, eljött a tanulás ideje is.

Akik a rádióhoz szoktak és inkább hallgatnák a friss híreket, nekik ajánlom Bozsik gazda míves beszélgetéseit és a Hajnal-táj korábbi felvételeit.

Kerti Kalendárium havi lap kifejezetten a házikerteseknek szól, érdemes megrendelni. A Kertészet és Szőlészet hetilapról is tájékozódhatnak, mely inkább a „profiknak” szól, de hetente növényvédelmi előrejelzéseket is ír a hobbikerteseknek dr. Aponyi Lajos kollégám. Hasonlóan hasznos a gazdaboltokban elérhető, időszakosan megjelenő ingyenes Kerti hírmondó is.

El kell fogadnunk, hogy egyre ritkábbak a papíron elérhető, az aktuális teendőket ismertető újságok, füzetek.

A legfontosabb információ forrás már az internet. Néhány cikket, dolgozatot, felhívást én is összegyűjtöttem és folyamatosan frissítem is ezt a fejezetet a honlapomon. A példa kedvéért, nemsokára felteszem Fazekas Imre pécsi kutatónak a fügedarázsról szóló értekezését és jegyzetét, valamint az avarégetéssel kapcsolatos zavaros jogszabályokról és a csipkebogyó szedés és tartósítás trükkjeiről szólót írásokat.

Az a kertbarát, aki szeret a TV vagy a laptop képernyőjén videókat nézni, nekik a Gazdabolt TV csatornáját ajánlom. A növényvédelmi teendőkről szóló korábbi és idei kisfilmek többsége jövőre is aktuális lesz.

Az ÖMKI honlapjáról pedig a „bios” felhívásokat, videókat és számos kiadványt is letölthetnek.

 

A folyamatos aszály és kánikula változtatásra kényszeríti a szántóföldek gazdáit

Eddig nem hallott kifejezések keringenek a szakmai konferenciákon: forgatás nélküli és sávos technológiák, regeneratív és ultra sekély talajművelés, kifagyó takarónövény stb. A kifejlesztett eszközök, az ezekből összeállítható gépváltozatok száma is a százat közelíti. Ismerkedni kell az elővágó tárcsával szerelt késes vetőgéppel, a kompaktorral, maglenyomó pálcával stb. Gyakran még a fogalmak sem tisztázottak pl. direktvetés, szántás nélküli és regeneratív talajművelés és az angol kifejezések is megjelentek: no till, zero till, min till, strip till stb.

 

A cél azonban még így is teljesen világos: megőrizni a vizet a talajban és megóvni, beindítani a talajéletet

Az idei nyár után nem kell indokolni a vízmegtartás fontosságát. A talaj mikro és makroszervezeteinek a jelentőségét is most kezdjük felismerni igazán. Hiszen a morzsalékos talajszerkezet kialakításában, és ezzel a víz és a tápanyagok megőrzésben kulcsfontosságú szerepük van a hasznos baktériumoknak, gombáknak, a gilisztáknak és egyéb rovaroknak.

Úgy gondolom, hogy ezek számunkra, házikertesek számára is kiemelten fontos célok ma már. A növények egészsége a talajban alapozódik meg. A gyorsan kiszáradó, a tápanyagokat tartalékolni nem tudó ágyásokban, nem tudunk megbirkózni a káros gombák, rovarok és atkák támadásával.

Bíró Borbála professzor asszony szerepe és tudása megkerülhetetlen a biológiai talajerő-gazdálkodás témájában. November 29-én, kedden 17 órától én is várom az előadását a „Mezőgazdasági Könyvtárban”. Íme a meghívó.

Egészséges tavaszi ébredést és öltözködést kívánok az álmos talajainknak! Remélem találkozunk jövőre is!

Zsigó György, NMNK

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.