2019.12.10., kedd , Judit

Kertészet

2019. július 22. hétfő • 13:31

Nyakunkon az uborkaszezon

Ha­ma­ro­san lehet szü­re­telni az érett, friss ubor­kát, ami úgy az iga­zán finom, ha a saját kert­ben ter­mett. Ezért nincs is na­gyobb bosszú­ság és csa­ló­dás, mint ami­kor az egész ter­més mehet a kom­posztra, mert ehe­tet­len...

Végre itt az ideje kovászos- és ecetes uborkát készíteni, vagy eltenni télire savanyúságnak; de reggelihez, vacsorához, és salátaként is igazán különleges élmény a saját termést enni. Csakhogy sokszor a háziasszony már csak akkor veszi észre, hogy az uborka megkeseredett, amikor öt liter kovászos uborka végzi a szemétben. De mi lehet a keseredés oka, és mit lehet tenni ellene? - írja a Ripost.

Odafigyelést igényel az uborka, hogy az leszedése is után is jó minőségű maradhasson - fotó: pixabay.com

A tudományos magyarázat szerint azért, mert az uborka elődei, azaz a vadon növő tökfélék minden része keserű, a termésük is. Így védekeznek a rovarok ellen. Az uborka nemesítésével aztán ezt a keserűséget sikerült kiküszöbölni – ám visszatérhet, ha nem kap megfelelő gondozást a növény.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben öntözzük az uborkát, de érzékeny a talaj tápanyagtartalmára és hőmérsékletére is. Az uborka nem szereti a hosszan tartó szárazságot, az erős hőmérséklet-ingadozást.

Érdemes minden nap ugyanabban az időpontban locsolni. Csökkenti a keseredés esélyeit, ha keseredésmentes vetőmagot vásárolunk.

agrotrend.hu / Ripost

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.