2021.08.03., kedd , Hermina

Kertészet

2018. április 26. csütörtök • 14:02

Oda a kajszi Egernél! Gyorsabb volt a vihar a talajgenerátornál

A hét első napjaiban kétszer is nagy vihar volt Eger térségében, amit megsínylettek a gyümölcsösök. Maradandó károkat okozott a jégeső. Elverte a jég a kajszit és a szőlőt is. Egerben kedden elindították a talajgenerátorokat.

Amíg a februári nagy fagyot megúszták a gyümölcsösök és a szőlők, addig az áprilisi jeget már nem. Több helyen a termés kilencven százaléka is odalett Eger környékén a jégesőket követően – írja a Heves megyei hírportál.

A Kerecsend és Eger közti kajszibarackosban például szinte egy ép gyümölcs nem maradt a fákon, de kárt szenvedhettek a környékbeli szőlőtermesztők is. Mindeközben Gyöngyöst és Hatvant elkerülte a felhőszakadás és a jégverés is.

A jégkármérséklő rendszereket május elsején tervezték beindítani, de ha a következő években is az ideihez hasonlóan meleg lesz az április, korábban kell üzembe helyezni az ezüst-jodidot a felhőkbe juttató berendezéseket. 

fotó: Huszár Márk/HMH

Hétfőn és kedden is nagy zivatarok voltak a térségben, s több helyen jég is elverte a határt, amely főleg a gyümölcsösökben okozott kárt. Pontos felmérések még nem készültek, hogy hol mekkora pusztítást végzett a jégeső, s a gazdálkodók zöme még nem is jelentette be, hogy kár érte őket.

A 25-ös út melletti barackosban viszont biztos, hogy oda lett a termés, több gazdálkodó szerint is a jég leverte a kis gyümölcsök kilencven százalékát.

Áró József bízott abban, hogy jó termés lesz, hiszen az Andornaktálya határában, a dombtetőn fekvő gyümölcsöst elkerülték a fagyok.

Hétfőn kapták az első jeget, nagy mennyiségű csapadékkal. Kedden délután újból hatalmas vihar volt, 22 milliméter csapadékkal és sok jéggel. A jég borsószem, babszem méretű volt, de verébtojás nagyságúak is voltak közte. Ez a vihar 20 perc alatt érkezett meg.

A fák ágai, levelei bírták a jégverést, de a termés nem, mert a fák lombja még nem takarta el.

- A termés 85-90 százaléka lehullott, ami maradt, annak többsége is értékesíthetetlen – mondta az őstermelő.

Nagy László is féltette a barackot a fagyos időszak elmúlta után, és ő is azt látja, hogy oda a termés kilenctizede.

Ami a fákon maradt, az is mechanikailag sérült, étkezésre nem biztos, hogy használható.

A fák aljában a föld terítve van kis barackokkal. Megemlítette azt is, hogy a jégelhárítási rendszer nem indult el, s a jég a szőlőtermelőket is érintette.

Az Eger és Kerecsend közötti kajszibarackosban a termés javát leverte a jég kedden - fotó: Huszár Márk/HMH

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a jégkár-elhárító rendszert május elsején szokták elindítani, de éppen a nagy hőségből fakadó veszély miatt már kedden beüzemelték. A vihar azonban olyan nagy sebességgel közeledett, hogy mire megkapták a jelzést, már itt is volt, s hiába indították el a generátorokat.

Hozzátette, úgy tudja, az agrárkamara jégkárelhárító-rendszere május elsején indulhat el, a kiépítése folyamatban van. A saját és az agrárkamarai hálózatot egyébként nem integrálták, az egriből csak egyet vettek be az újba, így egy ideig párhuzamosan fog működni a két rendszer. Mint mondta, biztonságképpen tartják meg a hegyközségét, hiszen látszott, hogy ők hamarabb elindították. A tapasztalatok függvényében döntenek majd a későbbi üzemeltetéséről.

Egerben a szőlőt is érte a jégverés

A jég az egri szőlőkben főleg a város nyugati részén, a Hajdúhegy környékén okozott károkat. Ezek mértéke pár napon belül derül ki abból, hogy elszáradnak-e a fürtkezdemények. Gyöngyösön és Hatvan vidékén nem volt jégverés, a Mátraalján eső sem, de a Jászságban szintén hullott jégeső.

Székely Zoltán családi gazdálkodó elmondta, Gyöngyös vidékén szépen virágzottak a fák, a kötődés is jó, s bizakodással tekintenek a következő hónapok elé. Most egy kis esőt várnak, mert a meleg megviseli a fákat. Mind mondta, áprilisban szokatlan a jégeső, de volt már rá példa.

Tavaly május közepén volt a mindent letaroló jégverés, megfigyelhető, tehát, hogy egyre korábban fordulnak elő ilyen jelenségek. A 25 Celsius fok feletti hőmérsékleten megnő a rendkívüli időjárás kockázata. Székely Zoltán hozzátette, a környékbeli gazdálkodók bíznak abban, hogy az ezer talajgenerátorból álló kamarai jégkár-mérséklő rendszer május elsején elindul.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.