2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2021. április 17. szombat • 16:21

Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

A zöldségágyásokban az aszállyal a gyümölcsösökben a faggyal küzdenek a növények.  Ahol virágzó csonthéjasokat ért el a múlt heti fagy, ott nem lesz a termés pl. a Duna-Tisza közén a kajsziültetvényekben. Voltahol az őszibarack, és néhol a szilva és a cseresznye is károsodott. Az almatermésűek és a virágzáshoz készülő meggy valószínűleg megúszták a -9-10 fokos éjszakákat, Húsvét környékén. A meggyben most lesz aktuális a virágfertőző moníliáról szóló 5. felhívás. (Sajnos a fagykár nagyságát még nem látjuk tisztán, mert az átfagyott rügyalapok miatt később is lehullhat a termés.)   

 Közben a károsítók is megérkeztek. Pénteken fotóztam körbe az Óbudai Megfigyelőkert idős Jonathan almafáját. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők, akár dupla dózissal is permetezhetnek. 22 névváltozatban számoltam össze a kénes szereket. Érdemes felkeresni a NÉBIH honlapját szerválasztás előtt. Újdonság a Flosul, mely folyékony kiszerelésű kén. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Növényvédőszer besorolást kapott a korábban növénykondicionálóként forgalmazott kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú Vitisan SP, amely almában lisztharmat és varasodás ellen is használható, egérfüles állapottól termésszíneződésig.  A kálium-hidrogén-karbonát egy nem besorolt hatásmódú kontakt hatóanyag, bár a hatásmechanizmusa ismert: erős lúgos kémhatása gátolja a gombaspórák csírázását, valamint a spórákra és gombamicéliumokra erős szárító hatással van. Aki most tervezi kertjének átalakítását vagy új almafák telepítésén gondolkodik, annak érdemes felkeresnie néhány, a rezisztens fajtákkal is foglalkozó szaporítóanyag előállító cég honlapját. Mivel nagyon sok ilyen van, a keresőbe elég beütni, hogy „rezisztens almafajták” és máris egy délutánra elég olvasnivalót találunk. Rezisztens, esetleg multirezisztens (többféle gombabetegségnek ellenálló) fajták telepítése a kertünkbe a legjobb megoldás a növényvédelmi kezelések csökkentésére. Az ÖMKi-nek is elérhető egy ilyen kiadványa, ami ingyenesen letölthető a honlapjukról: Ellenálló fajták gyümölcstermesztők részére – Almatermésűek  

Ugyanezen a fán fényképeztem a virágbimbókat körülölelő fejlett leveleket, melyeket a varasodásra fogékony fajtákon már védeni kellene a gomba támadása ellen. A gomba már készen áll a fertőzésre, de a szárazság miatt még nem indult be. Azonban a harmattal, az esővel kipattanhatnak a spórák, megtalálhatják a nedves leveleket. Körtét, almát a zöldbimbós állapotig réztartalmú készítményekkel permetezhetnek a varasodás ellen.  

Jobb oldalt az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét láthatják. Az éhes katica elől, a bepöndörödött levélszél védelmében próbál elbújni a levéltetű. Ezt a fát még sohasem kellett permetezni ez ellen a levéltetűfaj ellen. Főleg a katicák segítettek ebben, nem engedték felszaporodni. Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában gyérítésükre jól alkalmazhatók az nyári hígításban is használható olaj tartalmú készítmények, mint pl. a Vektafid A és a Vegarep EC. Amennyiben minden kezeléshez – gyakorlatilag gyümölcsfajtól függetlenül - narancsolaj tartalmú nedvesítőszert (pl. WETCIT) használunk, mellékhatásként jelentősen ritkul a levéltetvek száma és külön ezek elleni beavatkozásra rendszerint nincs szükség. 

Húsvét utáni kedden felszereltük az országos előrejelző hálózat csapdáit. A nyár végéig hetente táblázatos formában közzétesszük az általános tájékoztatásra szolgáló rajzási adatokat. Igazán pontosan a saját kertjükbe kiakasztott csapdák segítségével tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán szükség van-e a permetezésre? Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a kezelés időpontját is kiszámíthatják a fogási adataik ismeretében. A csapdák megtekinthetőek és beszerezhetőek a www.csalomoncsapdak.hu oldalon.  

Az alábbi kisfilmeken is megnézhetik a csapdákat, de a téli fagyokat túlélő vaszabibokrot és a kaktuszmezőt is. Tudomásul kell vennünk, hogy a betegség-ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető fajtakövetelmény lesz a kerti növényeink telepítést, ültetést megelőző kiválasztásánál. 

Üdvözlettel:  
                                             
Zsigó György és az ÖMKi csapata 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.