2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Kertészet

2018. augusztus 10. péntek • 16:25

Olyan alacsonyak az árak, hogy demonstrálnak a hazai almatermelők

A pozitív előrejelzések ellenére alacsony felvásárlási árral szembesültek a gazdák.

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők - olvasható a Világgazdaság tegnapi cikkében.


A termelőket sokkolta az megadott felvásárlási ár - fotó: Pixabay

A lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nyilatkozott, hogy kifejezetten jó almatermés várható Európában és Magyarországon is.

A jó hírek ellenére az Austria Juice Hungary Kft. által közzétett felvásárlási ár nettó 13 forint a megtermelt almák után, ami jócskán az önköltség alatt van.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a termelőknek valójában jó hír a nagy mennyiségű termés? A helyzet tisztázásában Csizmadia György, a Fruitmarketing menedzsere segít nekünk.

Mivel az időjárás miatt korábban érik az alma, a feldolgozókra szinte ömlik a gyümölcs. Ilyenkor kényelmes helyzetbe kerülnek a gyártók, hiszen csak hátra kell dőlni és várni az olcsó árakat.

Ezzel ellentétben a termelőkre óriási teher nehezedik a termelés mennyiségével, hiszen annak felszedése igencsak körülményes.

Egyfelől rendkívül megdrágultak a szedésköltségek az elmúlt évekhez képest. Jelenleg a szedőbrigádok árai 6 és 15 forint között mozognak.

- Ha egy 800 forintos órabért veszünk példaként, akkor a szedők 10 forintot kapnak egy kilóért. Ezen feltétel mellett óránként 80 kilót kell felszedniük, ha el akarják érni a 800 forintot - fejtette ki Csizmadia György.

- De ha 1200 forintos órabérrel számolunk, amiért 120 kilót kell szedni és azt felszorozzuk 168 órával, akkor kijönne, hogy a szedő nettó fizetése 180.000 forint

- tette hozzá a szakértő.

A problémának csak egy része a szedésköltség, hiszen a termelőnek egy kiló alma után 3-4 forintja marad meg. Ez egy 30 tonnányi termés után 100.000 forintot körüli összeget jelent.

Ebből a csekély összegből kell megoldani az egész éves művelést.

- A helyzet megítéléséhez viszont fontos azt is megemlíteni, hogy nem augusztus 10-én dől el az almasűrítmények ára. Ez még számtalan más faktortól is függ. Az almák 13 forintos felvásárlási összege pedig egy spekulatív ár - hívta fel a figyelmet Csizmadia György.

Ezért is kezdtek el szervezkedni a gazdák, akik 2018. augustus 13-án az Austria Juice épülete előtt tartanak demonstrációt,

amelynek Facebook-eseményét itt megtekinthetik.

Bármi is legyen a végkimenetele a jelenlegi helyzetnek, egy dolog biztos:

az olcsóbb felvásárlási árral, az almalé nem lesz olcsóbb az éttermekben, üzletekben.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.