FÓKUSZBAN

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek ...

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ...

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos ...

Kertészet

2018. augusztus 10., péntek • 16:25

Olyan alacsonyak az árak, hogy demonstrálnak a hazai almatermelők

A pozitív előrejelzések ellenére alacsony felvásárlási árral szembesültek a gazdák.

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők - olvasható a Világgazdaság tegnapi cikkében.


A termelőket sokkolta az megadott felvásárlási ár - fotó: Pixabay

A lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nyilatkozott, hogy kifejezetten jó almatermés várható Európában és Magyarországon is.

A jó hírek ellenére az Austria Juice Hungary Kft. által közzétett felvásárlási ár nettó 13 forint a megtermelt almák után, ami jócskán az önköltség alatt van.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a termelőknek valójában jó hír a nagy mennyiségű termés? A helyzet tisztázásában Csizmadia György, a Fruitmarketing menedzsere segít nekünk.

Mivel az időjárás miatt korábban érik az alma, a feldolgozókra szinte ömlik a gyümölcs. Ilyenkor kényelmes helyzetbe kerülnek a gyártók, hiszen csak hátra kell dőlni és várni az olcsó árakat.

Ezzel ellentétben a termelőkre óriási teher nehezedik a termelés mennyiségével, hiszen annak felszedése igencsak körülményes.

Egyfelől rendkívül megdrágultak a szedésköltségek az elmúlt évekhez képest. Jelenleg a szedőbrigádok árai 6 és 15 forint között mozognak.

- Ha egy 800 forintos órabért veszünk példaként, akkor a szedők 10 forintot kapnak egy kilóért. Ezen feltétel mellett óránként 80 kilót kell felszedniük, ha el akarják érni a 800 forintot - fejtette ki Csizmadia György.

- De ha 1200 forintos órabérrel számolunk, amiért 120 kilót kell szedni és azt felszorozzuk 168 órával, akkor kijönne, hogy a szedő nettó fizetése 180.000 forint

- tette hozzá a szakértő.

A problémának csak egy része a szedésköltség, hiszen a termelőnek egy kiló alma után 3-4 forintja marad meg. Ez egy 30 tonnányi termés után 100.000 forintot körüli összeget jelent.

Ebből a csekély összegből kell megoldani az egész éves művelést.

- A helyzet megítéléséhez viszont fontos azt is megemlíteni, hogy nem augusztus 10-én dől el az almasűrítmények ára. Ez még számtalan más faktortól is függ. Az almák 13 forintos felvásárlási összege pedig egy spekulatív ár - hívta fel a figyelmet Csizmadia György.

Ezért is kezdtek el szervezkedni a gazdák, akik 2018. augustus 13-án az Austria Juice épülete előtt tartanak demonstrációt,

amelynek Facebook-eseményét itt megtekinthetik.

Bármi is legyen a végkimenetele a jelenlegi helyzetnek, egy dolog biztos:

az olcsóbb felvásárlási árral, az almalé nem lesz olcsóbb az éttermekben, üzletekben.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.