FÓKUSZBAN

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Kertészet

2018. november 07., szerda • 14:29

Öngondoskodás szükséges a bor szőlő- és bortermelők körében

Hosszú távon, azok a birtokok maradnak fenn, amelyek támogatások nélkül is rentábilisak.

A magyar bor európai szintű, kiváló minőségű termék, és a kormány szeretné, ha a magyar borászati vállalkozások még jobban fel tudnák venni a versenyt nyugat-európai társaikkal - mondta az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Kaposváron szerdán.


Viski József: a magyar bor minősége európai szintű - fotó: 123rf

Viski József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Somogy Megyei Önkormányzat által szervezett szőlő- és bortermelők szakmaközi szimpóziumán rámutatott, hogy az államtitkárság a vidékfejlesztési program részeként az elmúlt években 40 milliárd forintot szánt borászati támogatásra, a keretösszegből mintegy 34 milliárd forintot kötöttek le, jövő januártól pedig újabb 50 milliárddal segítik a borászati, élelmiszeripari vállalkozásokat.

Egy borászat legfeljebb 200 millió, egy élelmiszeripari szereplő 500 millió forintot nyerhet el

a nyertesektől nagyobb hozzáadott érték előállítását és a foglalkoztatás bővítését várják - jegyezte meg.

Hozzátette, a pályázókat igyekeznek

  • a rezsit,
  • a károsanyag-kibocsátást csökkentő,
  • az energiahatékonyságot,
  • a fenntarthatóságot növelő beruházási formákra ösztönözni.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ágazat sikere elsősorban a gazdálkodókon, az ő gondolkodásukon, munkájuk szakmai színvonalán múlik. Úgy vélte, a szakmai utánpótlás érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésre, a szakképzésre.

A borász szavai szerint az elmúlt időszak nagy eredménye a borászok 90%-át jelentő kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése

valamint a pályázati forrásoknak köszönhető komoly eszközfejlesztés

Légli Ottó minden korábbinál alacsonyabbnak nevezte a magyarországi átlagos éves borfogyasztást, amely 23 liter személyenként, s szólt arról is, hogy a magyar bor a minőségét tekintve hiába érne többet, sokak számára az ezer forintos palackonkénti ár "a megközelítendő cél".

A HNT elnöke felhívta a szőlő- és bortermelők figyelmét az öngondoskodás szükségességére

- Nagy a verseny, meg kell barátkoznunk azzal, hogy hosszú távon lehet, azok a birtokok maradnak fenn, amelyek támogatások nélkül is rentábilisak - közölte.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.