2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Kertészet

2018. július 25. szerda • 15:28

Optimisták a szőlőtermesztők az idei évvel kapcsolatban

Viszont a következő hetekben nagy figyelmet kell fordítaniuk a kórokozókra.

Az idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők - írja az MTI a Syngenta helyzetképe alapján.


Tavaly jó évet zárt a hazai szőlőágazat - fotó: Pixabay

Tavaly az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók. A szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, ezért optimisták a termesztők az idei évvel kapcsolatban, ismertette a jelenlegi helyzetet Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.

Korábbi hírekből már értesültünk arról, hogy idén 10 nappal korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése, ám a többi szőlőfajta is jól fejlődik.

Az idei év növényvédelmi és időjárási szempontból sem tekinthető átlagosnak. A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is

- montda Varga.

A vállalat előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a termesztőknek.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.