2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2016. április 15. péntek • 11:58

Óriási károkat tudnak okozni a gyümölcsösökben, a szőlőkben

Szinte ellepték a cserebogarak Szekszárd környékén a gyümölcsfákat és a szőlős ültetvényeket is.

Rajzik a májusi cserebogár V. törzse, tájékoztatta lapunkat dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi főosztályának osztályvezetője. Főleg a déli fekvésű területeken szaporodtak el a bogarak, melyek nagy kárt tudnak tenni, hiszen lerágják a diófa, a mandula, a cseresznyefa és a szőlő friss hajtásait, a kis termőfürtökkel együtt.

Ilyen korai rajzásra még alig akadt példa, ennek oka, hogy a bebábozódásukhoz szükséges hőmennyiség összegyűlt. Védekezni ellenük a kiskertekben úgy lehet, hogy a hajnali órákban, amikor még a bogarak dermedten csimpaszkodnak a fákon, egyszerűen le kell rázni őket. A tyúkoknak kiváló eledel a cserebogár. 

Nagyobb területen viszont a permetezés jelenthet csak megoldást, ott viszont figyelniük kell a termelőknek a gyümölcsfákat látogató méhekre, vagyis méhkímélő permetszereket használhatnak, és sötétedés előtt végezzék a vegyszerezést, amikor a méhek már a kaptárakban vannak. A rajzás attól függ, milyen lesz az időjárás, hűvösebb időben akár két hétig is eltarthat, de ha marad a meleg idő, akkor egy hét alatt lezajlik a cserebogarak inváziója.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.