2019.12.10., kedd , Judit

Kertészet

2019. július 23. kedd • 17:04

Országszerte egyre népszerűbbek a Szedd magad akciók

Ha szemfülesek vagyunk, akár harmadáron is friss gyümölcshöz juthatunk a szedd magad akciók keretében. A kezdeményezés országszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A szedd magad akció a termelőknek és a fogyasztóknak is kedvez, hiszen a vásárlók kedvező áron juthatnak friss gyümölcshöz, a termelők pedig helyben el tudják adni a termést, mindemellett a szedéshez szükséges munkaerőt is meg tudják spórolni, nem beszélve a csomagolási és a szállítási költségről - írja a veol.hu.

Mindenki csak jól járhat a Szedd magad akciókkal - fotó: pixabay.com

Jelenleg a kajszibaracknak van szezonja, hamarosan pedig bejön az őszibarack is, majd később a szilva, az alma és a körte. – A termelők egy része általában akkor hirdet szedd magad akciót, ha az áruházláncoknak vagy az exportra szánt árut már leszállították, de az ültetvényen még maradt jó minőségű gyümölcs. A termelők másik része pedig eleve ilyen értékesítésre szánja az áruját.

Ez esetben a szállítás és csomagolás mellett a szedéshez szükséges munkaerőt is megspórolják – nyilatkozta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Mártonffy Béla kifejtette: az országban a zöldség-gyümölcs termelésben is munkaerőhiány alakult ki, így valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy egyre több a szedd magad akció. Emellett a fő motiváció, hogy az elmúlt években kialakult kapcsolatokon keresztül bizalom épült ki a gazda és a fogyasztó között, mára pedig a legtöbb termelő a törzsvásárlói körének adja így el az áruját.

A csikvándi Polgár Kertészetben nem számít újdonságnak a kezdeményezés, hiszen több mint tíz éve rendszeresen hirdetnek szedd meg akciót a megyehatár mellett fekvő településen. Polgár Károly, a kertészet vezetője elmondta, még Németországban ismerkedett meg a helyi epertermesztési eljárásokkal, és egyúttal a szedd magad akciókra is felfigyelt, amit aztán a családi kertészetükben is bevezetett.

Mint mondta, a szezon mindig az eperrel indul, melyet évről évre nagy érdeklődés kísér, ezért igyekeznek olyan fajtákat termeszteni, melyek ízben és méretben is megfelelnek a vevők igényeinek. Az epret követi a meggy, majd a kajszibarack, utóbbit jelenleg is lehet szedni. Hamarosan az őszibarack ugyancsak elérhető lesz a csikvándi kertészetben, utána pedig körtére hirdetnek majd szedd magad akciót.

Polgár Károly megjegyezte, a legtöbben saját, otthoni felhasználásra szednek ilyen módon gyümölcsöt. A felhasználási lehetőségek tárháza pedig szinte kiapadhatatlan, hiszen a gyümölcs frissen elfogyasztható vagy feldolgozható, lefagyasztható, illetve egyebek mellett befőtt, lekvár, aszalvány készíthető belőle.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.