2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2016. december 07. szerda • 07:22

Összehangolás előtt a szaporítóanyag termelése és annak felhasználása

Jelenleg elfogadás alatt áll a szőlő-bor ágazat stratégiája, ez több ponton is foglalkozik a szaporítóanyag kérdésével. A szőlő szaporítóanyag-termesztők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők nemzetközi konferencián vitatták meg az aktuális kérdéseket.

A Nemzetközi Szőlő Szaporítóanyag Termelői Konferencia rendezvény célja volt, hogy a szőlő-szaporítóanyag termesztők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők nemzetközi fóruma legyen. A szervezők sajtóközleményükben azt írják: másrészt pedig célul tűztük ki azt is, hogy a tanácskozás hozzájáruljon az ágazat korszerűsítéséhez, a kiemelten magas biológiai értékű tesztelten vírusmentes szőlő szaporítóanyag előállítás fejlesztéséhez.

A rendezvény a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya főszervezésében valósult meg. A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszéke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége, a Magyar Tudományos Akadémia Kertészeti és Élelmiszer-tudományi Bizottság Szőlőtermesztési és Borászati Albizottsága és az MTA PAB Kertészeti Munkabizottsága is hozzájárult a sikeres lebonyolításhoz. A konferencián kifejezetten az ágazatban dolgozó szőlő szaporítóanyag termelők, a szakmában jártas egyetemi kutatók-oktatók, hallgatók, szaktanácsadók és a különböző szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

A konferencia elnökségének tagjait Szabó Péter, a DOSZ Agrártudományi Osztályának elnöke köszöntötte. Köszöntőt mondott Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében, Dr. Polgár J. Péter, dékán, a Pannon Egyetem Georgikon Kar képviseletében, Koch Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja is.

A plenáris előadások sorát Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A konferencia fővédnöke, Gál Péter helyettes államtitkár az ágazatot érintő átalakulásokról és a már lezárult vagy jelenleg is zajló pályázatokról beszélt. Elmondta, 2015-ben 3062 hektár szőlőre adtak ki összesen 32,5 millió forint támogatást. Jelenleg elfogadás alatt áll a szőlő-bor ágazat stratégiája, ez több ponton is foglalkozik a szaporítóanyag kérdésével.

- A magyar szaporítóanyag-termelést és a szaporítóanyag-felhasználást össze kell hangolni, és erre tartalmaz konkrét intézkedési tervet is a stratégia. Fel kell mérni az igényeket, és ezeket folyamatosan frissen kell tartani, hogy az oltványkészítőknek, illetve oltványtermesztőknek legyen megfelelően hosszú felkészülési idejük arra, hogy előállítsák a szaporítóanyagot. - emelte ki a helyettes államtitkár.

Plenáris előadást tartott Koch Csaba is a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának témáért felelős elnökségi tagja is, aki a Magyarországi szőlőterületek és szőlőtermelők helyzetének alakulásáról beszélt az Európai Uniós csatlakozástól, napjainkig. Előadásában érintette Hazánk szőlőterületének változásait, a szerkezetátalakítás támogatási rendszerét, a jelentős szőlőfajták területi megoszlását, a telepítési jogok értékesítését, és a 2015. évi szerkezetátalakítási tendenciákat.

A konferencián nemzetközi vendégek is részt vettek, illetve előadást is tartottak. A külföldi vendégek előadásait Polgár Anna, a Diotima Fordítóiroda munkatársa fordította magyarra. Elsőként Raffaele Niedda, a világ egyik legnagyobb oltványt előállító vállalata, a Vivai Cooperativi Rauscedo exportmenedzsere tartott előadást “VCR Rauscedo, the new generation of resistant varieties” címmel.

A külföldi előadások sorát Prof. dr Stanislav Vršič, a University of Maribor egyetemi docense folytatta “Selection, introduction and propagation of grapevine in Slovenia” címmel. A szünetet követően ismételten plenáris előadások következtek. Elsőként Dr. Korbuly János, a NÉBIH, Szőlő-Gyümölcs Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályának vezetője foglalta össze a magyar szőlőszaporítóanyag termesztés helyzetét. A plenáris ülések utolsó előtti előadása “Módszertani fejlesztések a szőlő vírusmentesítésében és vírusdiagnosztikájában” címmel hangzott el Oláh Róbert - Szegedi Ernő - Deák Tamás - Bordé Ádám - Kocsis László - Demián Emese - Czotter Nikoletta - Várallyay Éva szerzeményében. A nap utolsó előadását Dr. Kocsis László – Kovács Barnabás – Szabó Péter előadásában “Szőlő alanyok és jelentőségük a XXI. században” címmel tartották meg. A konferencia zárásaként Szabó Péter, a konferencia főszervezője elmondta, hogy a konferenciát kétévente szeretnék megrendezni, illetve a kiállítást pedig szeretnék fejleszteni is.

agrotrend.hu / DOSZ Agrártudományi Osztály

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.