2020.12.01., kedd , Elza

Kertészet

2020. március 21. szombat • 18:14

Összeomlás szélén a holland kertészeti ágazat

A koronavírus példátlanul sújtotta a holland virágkertészeti ágazatot. Sok vállalat, ha nem kap a kormánytól és a bankoktól sürgős kölcsönt, akkor néhány héten belül csődbe megy.

A kereslet csökkenésének eredményeként a Royal FloraHolland aukcióit nemcsak alacsony árak jellemzik, hanem nagymértékű eladatlan, kiváló minőségű termékkészlet is. Ilyen még nem történt a több, mint 100 éves szövetkezet történetében. Számos vállalkozás, mind termelők és kereskedők túlélése került veszélybe.


fotó: TulipGarden

A virágkertészeti ágazat a harmadik legnagyobb exportáló Hollandiában. Schiphol és a rotterdami kikötő, Hollandia nemzetközi csomópontjai a vágott virágok és dísznövények kereskedelmének. A globális export közel 35 %-a Hollandián át zajlik.

A virágok és dísznövények exportja 6,2 milliárd euró értékű. Megközelítőleg 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. A virágkertészeti termékek egyedülálló helyet foglalnak el, mivel a kezelésük olyan, mint a napi friss termékeké.

A piaci helyzet drámai. Az elmúlt két hétben az árak 50 %-kal alacsonyabbak lettek, mint normális esetben. Múlt pénteken 20 %-a a készletnek megsemmisült, mert nem volt rá vevő. A kilátások a következő hetekre még rosszabbak. Ez általában a csúcsidőszaka a virágkertészeti termékeknek, anyák napja előtt több országban is. Ebben az időszakban a szokásos forgalom heti 150-200 millió euró. Ez a krízis a legrosszabb pillanatban érkezett.

A kormánytól és a bankoktól érkező sürgős kölcsönök és egyéb pénzügyi támogatások nélkül a jól működő vállalkozások is hamarosan össze fognak omlani.

Ágazati szinten kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne. Tényleg csak pár perc éjfélig - mondta Steven van Schilfgaarde a Royal FloraHolland vezérigazgatója.

A Royal FloraHolland ameddig csak lehet, fenntartja a vágott virág és dísznövények exportját. Ha az export leáll, az sok virágkertészeti cég végét fogja jelenteni, ha nem kapnak támogatást. Royal FloraHolland mint, a termelők szövetkezete mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a termelőket és a kereskedőket, de a szektornak nincs elegendő eszköze a válság kezelésére.

Hollandia köztudottan a virágkertészet nemzetközi központja. A tulipán a nemzetközi szimbóluma országunknak. A kertészeti infrastruktúra különleges, visszafordíthatatlan kár fenyegeti. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen - jegyezte meg a vezérigazgató.

Royal FloraHollandról

Napi több mint 100 000 tranzakcióval és több, mint 30 000 különböző típusú virágokkal és dísznövényekkel a Royal FloraHolland a nemzetközi piac színtere és tudáspartner, amely hozzájárul a termelők és vevők sikeréhez. A cég éves forgalma 4,65 milliárd euró, 4031 tag és 2465 vásárló. 2018-ban 12,1 milliárd darab virágot és dísznövényt adtak el. A Floriday digitális platformon kívül a cégnek négy fizikai piactere van, ahol számos logisztikai és egyéb szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ezek Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde-ben találhatók. A cég 35 aukciós órával kínál digitális és fizikai kereskedelmet.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.