2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. december 06. kedd • 15:54

Otthonra talált Villányban a Cabernet Franc - újradefiniálja magát a térség

Világtrenddel megy szembe Villány – két éve a fajtatiszta Cabernet Franc lett a borvidék arculatát adó bor. Míg világszerte jellemzően házasításokban jelenik meg, a Villányi Franc prémium, szuperprémium minőség. Magas minőségben tiszta Cabernet Franc-ot Franciaországban készítenek. A közelmúltban megrendezett Villányi Franc&Franc nemzetközi borászati konferencián a tavalyi évhez hasonlóan ismét elhangzott, a speciális helyi, villányi talaj és mikroklíma ideális otthona a franc szőlőnek, mely egyike a világ húsz legelterjedtebb szőlőfajtájának.

Piaci pozicionálásról, borkészítésről, és a különleges élményt nyújtó Villányi Franc-ról Gere Andreával, a Gere Pincészet tulajdonosával, a Villányi Marketing Műhely tagjával beszélgettünk.

- A Cabernet Franc hazánkban is közel egy évszázada ismert, de a nagyobb telepítések a múlt század közepe felé kezdődtek. Ma országszerte több mint 1000 hektáron termesztik: Villányban, Szekszárdon és az Egri Borvidéken. Talán kezdjük a fajtaleírással.

- Villányban is a sauvignon volt, ami elterjedt, ezt kezdték el nagyobb területen telepíteni. A franc még nem haladja meg a sauvignon telepítések méretét, de uralkodó szőlőfajta. Az elterjedését az hozta magával, hogy két héttel korábban érik (szeptember vége - október), mint a sauvignon, és ez ad egy megbízhatóságot a szőlőfajtának. Hűvösebb területeken is szívesen telepítik. A sauvignon képes zöldes jegyeket hozni, ha hűvös klímára telepítik. A franc-nál ez kevésbé rizikós, mert hamarabb beérik a szőlőfajta. Egy közepesen erős növekedésű szőlőről beszélünk. Kisebb terméshozama van, a fürtjei is kicsi, közepes méretűek, tehát abszolút alkalmasak a minőségi bor termesztésére. Sokféle talajon működik, kevésbé érzékeny a betegségekre, jó a fagytűrő képessége, jó cukorgyűjtő szőlő.

- Pár éve elhatározták, hogy hosszú távon ez lesz Villány meghatározó arculati jegye.

- Igen. Amikor a rendszerváltás után elkezdődtek az újratelepítések, visszavontak a termelésbe olyan hegyoldali szőlőket, amik régen nagyhírű dűlők voltak. Akkor egyértelműen a sauvignon felé mentek. Az van a fejekben világszerte egyébként, hogy a sauvignon magasabb rendű, mint a franc. Szóval ezt a szőlőfajtát nem kellett magyarázni. Az is fontos volt akkor, hogy a borokat gyorsan el lehessen adni. Ahogy korosodtak az ültetvények, látszott, hogy sokkal komplexebbek, fineszesebbek a cabernet franc borok. Világszinten nézve fajtatiszta franc-okat nagyon ritkán lehet találni, ezért izgalmas volt Villánynak, hogy ezt helyezze előtérbe. Több helyen csinálnak, de kis mennyiségben - ezért észrevehetetlen. A mostani Villányi Franc&Franc nemzetközi konferencián voltak török, bolgár, szlovén, olasz franc-ok, tehát megjelenik sok borvidéken. De látszott az is, hogy klímától és talajtól függően teljesen más bort tud hozni a különböző vidékeken. Az, hogy Villányban nagyon különlegeset ad, megerősítette a gazdákat abban, hogy ezt folytatni kell.

Fotó: Gere Attila Pincészete Facebook

- A szakértők azt mondják, hogy önálló karaktere van a villányinak. Michael Broadbent szerint megtalálta a Cabernet Franc igazi hazáját Villányban. Miben áll az önálló karakter?

- Magyarországon készül franc Egerben és Szekszárdon is. A villányi sokkal puhább, kerekebb, melegebb tónusú bor. A Cabernet Franc szereti a löszös, meszes talajokat, nálunk mészkő adja az alapot minden területen. És itt van ez a szubmediterrán hatás a mikroklímában, ami szépen beérleli a szőlőt, és mindig lehet érezni a napfényt, a meleget. Ettől markánsabb, testesebb lesz a bor. A mészkőben, amikor kellő mélységben vannak a gyökerek, a mineráis jegyek nagyon szépen visszaköszönnek a borban is. Északabbra, Szekszárd felé jobban előjön a fűszeresség, Egerben pedig a vegetálisabb jegyek is előtérbe kerülnek. A savasabb karakter, és a tannin szerkezete is más lesz. Nálunk egy domináns, de érett tannin van jelen, hűvösebb klímán ez kicsit reszelősebb. Loire, ahol ismerten fajtatiszta franc-ot készítenek, abszolút hűvösebb klímájú, ott savkarakteresebbek a franc-ok. Gyümölcsösebbek a borok, a hordós érlelés sem olyan jellemző vagy ha igen, akkor nagy hordóban és rövidebb ideig.

Fotó: Gere Attila Pincészete Facebook

- Miben, hogyan mutatkoznak meg a borkészítésben a fajtajelleg specialitásai? Milyen lehetőségei vannak a borásznak a kimenetben?

- Tavaly még csak 15 termelő csatlakozott, ma már 22 borász tartozik a Villányi Franc körbe. Először sok szkeptikus volt, mint ahogy ez lenni szokott az új dolgoknál, de ma már egyre többen hisznek benne. A borok széles repertoárját lehetett megkóstolni az idei konferencián is, összesen tizenkettőt. Stílusban még nagy a szórás, mert mindenhol rajta van a borász kézjegye. A konklúzió az volt, hogy jobban mederbe kell terelnünk a Villányi Franc stílusát - nem az uniformizálódásról beszélek, de - az jó lenne, ha egy irányba mutatna. Első lépésnek jó, hogy le lett írva törvényben, hogy a Villányi Franc-nak milyen érlelési követelményei vannak, minimum 1 évet hordóban kell érlelni, tehát masszívabb alapborral kell dolgozni. Volt, akinél sok volt az újhordó használat. Nem mindegy, hogy kisméretű barrique hordóba rakja a bort vagy régi 2000 literesbe. Az egyiknél a gyümölcsös jegyek lesznek erősek, a másiknál a fa pörkölési aromái. De az biztos, hogy a villányi gazdákat gondolkodásra sarkallta ez az egész.

Fotó: Gere Attila Pincészete Facebook

- Mit jelent, miről ismerszik fel a kézjegy? Miben van mozgási lehetősége a borásznak?

- Az is egy kardinális pont, hogy mikor szüreteljük le a szőlőt. Már ott befolyásoljuk a végső bor ízét, mert a korábbi szedésnél a sav-cukor egyensúly más képet fog mutatni, mint ami egy héttel tovább volt tőkén. Hiszen az több cukrot gyűjtött, ami generálni fog egy magasabb alkoholtartalmat, viszont a sav lejjebb fog menni. Ez már egy kézjegy. Az erjesztőben kérdés a hőmérséklet: milyen hőfokon erjesztek. Fakádban erjesztek vagy acéltartályban? Tehát egy csomó ponton döntést igényel, és ez mind befolyásolja a karaktert. Az biztos, hogy sokszor kell még tárgyalnunk az egységes stílusról, de ez egy természetes fejlődési folyamat.

- Ejtsünk szót az üzleti részről is! Mi a piaci pozicionálásra vonatkozó stratégia alapvetése?

- A Villányi Franc prémium minőséget jelent. Ez a minőségben és az árban is megmutatkozik. Ez sosem lesz egy olcsó bor, de kevés is készül belőle. Tehát a pozicionálás a felső prémium kategóriában képzelhető el. Ma, ha egy átlagembert megkérdezünk Villányról, biztos, hogy a nagy vörösborok jutnak eszébe, a Villányi Franc még nem feltétlenül. De mindenképp ezt kellett kijelölni mint zászlóshajót. Mivel a magyar borászoknak általában a magyar piac a legfontosabb, biztos, hogy a Villányi Franc jórésze itthon fog elfogyni. Nekünk az itthoni kommunikációt kell előtérbe helyezni. De a világpiacra kilépés mindig is fontos kérdés lesz. Nagy mennyiség sosem lesz ezekből a borokból, tehát szupermarketekben nem fog megjelenni tömegesen. Minden országot úgy kell megcélozni, hogy a legjobb borszaküzletekben, éttermekben legyen jelen, és ezzel egy presztízst kivívni a bornak. Ez egy hosszú folyamat és sokat kell érte dolgozni, hisz Magyarország imázsa sem nagyon erős, sokszor egyáltalán nem ismerik sem a borainkat, sem az országot, és így az árszabás nem egyszerű. Igaz, hogy lassan halad előre, de a nemzetközi visszacsatolások alapján azért látjuk, hogy jó az irány. Oda kell eljutnunk, hogy bármikor, amikor szaklapokban megjelenik a franc-ról írás, Villány neve kihagyhatatlan legyen, mint a cabarnet franc egyik otthona.

- Hova sorolható be a nemzetközi mezőnyben a Villányi Franc minősége?

- Biztos, hogy magasan. Ez vakkóstolókon számtalanszor bebizonyosodott itthon és külföldi porondon is. A Villányi Franc mindig az elsők között van. Élvonal. Nyilván az ár kényes kérdés, mert azt el kell fogadtatni, hogy nekünk sem olcsóbb az előállítás, mint egy franciának Loire-ban, de ő - mivel az francia bor -, könnyebben eladja magas áron. Szóval ez kihívás, de szerintem ez csak idő kérdése.

agrotrend.hu / GG.  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.