Kertészet
Paprikaszüret Bács-Kiskun megyében
A térségben 250-300 család termel fűszer- és pritaminpaprikát. Idén a Piros Arany és az Erős Pista ételízesítőkkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye.
Leszüretelt fűszerpaprika az Univer Agro Kft. ültetvényén, Szentkirály határában.
Fotó: MTI
A pritaminpaprikát is szedik az Univer Agro Kft. ültetvényén. A térségben 250-300 család termel fűszer- és pritaminpaprikát az Univer Zrt. részére, amelyből évente 5000 tonnát dolgoznak fel ételízesítőnek. Idén a Piros Arany és az Erős Pista ételízesítőkkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye.
Fotó: MTI
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig "a háromnapos hideglelés", a malária gyógyítására volt kiváló.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.
agrotrend.hu / MTI